Sol, sommar, semester – och våldtäkter. I sommar stiger antalet våldtäkter utomhus och statistiskt sett kommer män att anmälas för 17 våldtäkter – varje dag. Men i verkligheten är både gärningsmännen och offren långt fler än så.

Hugo Ewald/A Guy Taking Pictures/Flickr

Enligt BRÅ:s statistik kommer 17 män om dagen att anmälas för våldtäkt i sommar. 

Sett det det totala antalet våldtäkter som begås i Sverige under ett år sticker inte sommarmånaderna ut i statistiken. Men däremot sker fler våldtäkter utomhus under årets varma månader. 

Förra året anmäldes exempelvis 108 våldtäkter utomhus under augusti och 114 i september, jämfört med 66 i april, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Trenden har varit densamma de senaste fem åren.

– Det beror på att folk vistas ute mer i största allmänhet. Man kanske festar mer utomhus, och vi vet att alkohol är en viktig faktor i sammanhanget. Och då kanske saker och ting kan utvecklas på ett sätt som man inte önskar, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på BRÅ.

LÄS MER: Debatt: Till dig som våldtog min dotter

Och även fler överfallsvåldtäkter anmäls till polisen under sommaren. Men den typen av våldtäkter sker ändå sällan jämfört med hur många som våldtas inomhus. 

– I själva verket är det ganska få våldtäkter som är överfallsvåldtäkter, man räknar med 200-300 per år. Men överfallsvåldtäkterna resulterar nästan alltid i polisiära ärenden och uppmärksammas oftare i media, och därför finns det en föreställning om att de sker oftare, säger Klara Hradilova-Selin, och påpekar att de flesta våldtäkter sker inomhus och att förövaren oftast har någon relation till offret. 

– Det vanligaste är att de känner varandra, åtminstone ytligt. Men när det händer i hemmet är det inte lika vanligt att folk anmäler till polisen. Ju närmre offer och gärningsman står varandra desto mindre är benägenheten att anmäla.

LÄS MER: Kvinna våldtogs när hon solade

De senaste fem åren har i genomsnitt 1 562 våldtäkter anmälts till polisen mellan juni och augusti, och enligt BRÅ begås 98 procent av alla våldtäkter av män. Statistiskt sett innebär det att män kommer att anmälas för 17 våldtäkter i sommar – varje dag. 

Men i verkligheten är både gärningsmännen och offren långt fler än så. BRÅ uppskattar nämligen att bara en liten del av alla våldtäkter som begås i Sverige anmäls. 

– Mörkertalet är stort. Vi har inget facit, men brukar säga att mellan 10 och 20 procent av alla sexualbrott anmäls till polisen.

► LÄS MER: Därför anmäldes fler våldtäkter förra året

Men de senaste åren har BRÅ sett att allt fler offer väljer att gå till polisen. Kanske beror det på att det samtidigt har pågått en debatt om våldtäktslagstiftningen, och att lagen också har skärpts.

– Vi ser kraftiga ökningar i anmälningarna, och vi är säkra på att folk oftare går till polisen nu jämfört med för 20 år sedan. Mindre grova händelser anmäls nu, och det tolkar vi som att ribban har sänkt. Man känner inte att man behöver vara fysiskt skadad för att gå till polisen, säger Klara Hradilova-Selin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset