Myggor. Myggorna trivs en blöt sommar som denna. Regnet och fukten har skapat goda förutsättningar för mygglarverna att utvecklas. Lokalt i till exempel dalälvsområdet är det mycket gott om mygg, enligt Lars-Åke Janzon.

Huggorm. Giftinformationscentralen har fått in färre samtal om huggormsattacker än i fjol. I juni ringde 59 personer (114 år 2011) och i juli 145 personer (131 år 2011) och bad om råd. – Det är inte mer än vad det brukar vara, säger Elisa Franzén vid Giftinformationscentralen.

Fästingar. Fästingarna flödar, rekordår för antalet TBE-fall. Fram till den 6 augusti hade 105 fall av TBE anmälts. Det finns inga uppgifter om hur många som har drabbats av borrelia. – Det har varit en utomordentligt bra sommar för fästingar, säger Lars-Åke Janzon.
Getingar. Det har generellt varit få getingar i år på grund av kylan och regnet, även om det lokalt har varit gott om dem. – Det har varit dåliga förutsättningar i år eftersom det var dåligt med getingar förra året också, säger biologen Lars-Åke Janzon.
Bromsar. Det har inte varit bromsarnas sommar heller, för precis som getingarna gillar bromsarna när det är solsken och varmt. Enligt Janzon kan det dock ha funnits mycket bromsar lokalt.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset