Generellt sett börjar svenska barn på förskola vid ett och ett halvt års ålder.
Generellt sett börjar svenska barn på förskola vid ett och ett halvt års ålder.

Att reda ut hur du ska pussla ihop din föräldraledighet är trassligt – vi har frågat Försäkringskassans expert om råd.

Om du föder barn i år så kommer du och den andra föräldern till ditt barn att kunna ta ut 240 dagars betald föräldraledighet var.

Många drygar ut ledigheten genom att ta obetalda dagar – hur får man tiden hemma att räcka länge och vilka ekonomiska faror finns det? Vi har frågat Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren.

Vi vill vara föräldralediga så länge som möjligt, hur ska vi göra?

– Det handlar om att försöka uppskatta när barnet realistiskt sett kan börja förskola och hur man ska klara sig ekonomiskt tills dess. Att kunna vara hemma längre än så får ses som en bonus, säger Niklas Löfgren.

►LÄS MER: En av tre missar föräldrapenningtillägg

Ett sätt att dryga ut föräldraledigheten är att vara hemma obetalda dagar under det första året.

–  Under barnets första år så finns det en möjlighet att ta ut 30 dubbeldagar och vara hemma båda föräldrarna samtidigt , men det gör också att du och din partner tillsammans kan vara hemma kortare tid.

Att ha sparade strödagar längre fram kan vara bra om dagis är stängt till exempel. Sparade dagar försvinner när barnet fyller tolv år, om de är födda 2016.

Till detta kommer så klart vanlig semester.

Det finns en möjlighet att ta ut 30 dubbeldagar och vara hemma båda föräldrarna, men det gör också att du och din partner tillsammans kan vara hemma kortare tid.

Vi vill maxa pengarna, hur får man ut mest?

Det tråkiga svaret är ju att ha en hög inkomst innan barnet kommer, det ger en hög sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

– En del tror att om den ena föräldern tjänar lite mer än den andra som kommer det att löna sig att den ena är hemma hela tiden, men det gör inte det. Inte om man räknar netto och räknar med jämställdhetsbonusen, säger Löfgren.

►LÄS MER: Var fjärde avstår pappaledighet

Så här fungerar jämställdhetsbonusen: När den förälder som varit föräldraledig kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar kan ni börja få en bonus var – varje dag som den föräldern tar ut föräldrapenning så får ni 50 kronor var. Bonusen kan totalt bli 10 500 kronor.

Så för att få mest ut så bör man försöka dela på hemmavaron?

– Ja, oftast är det så, om det inte är jättestora skillnader i vad man tjänar, säger Niklas Löfgren.

Sen gäller det att kolla upp om du omfattas av så kallade utfyllnadsavtal, säger han.

Vad är det?

– Du är försäkrad upp till ett tak på lönen, och det får du 80 procent på, men om du tjänar mer än så får du ingenting för det om det inte finns utfyllnadsavtal i kollektivavtal på din arbetsplats, säger Löfgren.

Som ett exempel så har statligt anställda 90 procent av sin lön oavsett vad de tjänar.

Ekonomiskt sett är det viktigt att skydda din nivån på din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

Den nivå som du ligger på före barnledigheten skyddas under ett år, men sen är det bäst att ta ut fem dagar i veckan för att inte SGI:n ska börja sjunka eller hamna på noll. Om du skulle bli sjuk riskerar du då att få låg sjukpenning. Men när det gäller föräldrapenning så är den skyddad i två år.

På Försäkringskassan kan du själv använda verktyg som exempelvis Föräldrakollen för att se hur din föräldraledighet kan se ut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset