Så maxar du din semester till långledighet Om du planerar din semester rätt kan det bli en hel del långledighet i år.
Så maxar du din semester till långledighet Om du planerar din semester rätt kan det bli en hel del långledighet i år.

Maxa din semester och få nästan en hel månads ledighet. Det kan bli verklighet om du planerar dina semesterdagar rätt i år.

2013 är ett så kallat arbetstagarår där flertalet röda dagar infaller mitt i veckan. Förutom de fyra röda dagar som alltid infaller en veckodag (annandag jul, annandag påsk etc.) får vi hela sju "extra" lediga dagar 2013. Det kan jämföras med 2010 och 2011 då antalet extradagar endast var tre.
 
Med detta i åtanke, och med en kalender framför dig, kan du sammanlagt få nästan en månad semester genom att ta ut sju rätta semesterdagar. Till exempel kan jul- och nyårsledigheten bli en 12 dagars långledighet med hjälp av tre rätt placerade semesterdagar.
 
På Fritidsresor märker man av att 2013, precis som i fjol, är ett så kallat semesterår.
- Vi ser, precis som i fjol, ett enormt tryck på julresorna. Dessutom har resorna runt Nationaldagen har ökat med 25 procent i år. Detta är en klämdagseffekt och svenskarna är smarta när det kommer till att planera sin semester, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor.
 
Enligt ekonomiska beräkningar innebär en ledig dag cirka 4 miljarder kronor i produktionsbortfall. Men enligt Peter Isling, presschef på Svenskt näringsliv. skapar det bortfallet inga problem.
- Nej det handlar ju om en förutsägbar händelse. Man planerar runt det här och tar igen det senare helt enkelt, säger han.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset