Inled året med att planera något som kåren aldrig gjort förut. Det tipsar Oliver Björklund, operativ chef på Sveriges Elevkårer.
Inled året med att planera något som kåren aldrig gjort förut. Det tipsar Oliver Björklund, operativ chef på Sveriges Elevkårer.

Elevkårerna fyller en viktig funktion för medlemmarnas och skolornas utveckling – men många missar att utnyttja dess fulla potential. Så här kan du ta din elevkår till nya höjder 2017!

Elevkårernas syfte är att ge medlemmarna ett värde som den ordinarie undervisningen på skolan inte kan erbjuda, och det är upp till medlemmarna själva att påverka hur detta värde ska se ut. 

– En del kårer är väldigt bra på att anordna sociala event, medan andra fokuserar på att bedriva bildnings- eller lobbyverksamhet inom något område som eleverna bryr sig om. Allt är ju upp till medlemmarna, men många kårer fastnar tyvärr lätt i en viss typ av verksamhet som de märker att de är bra på, säger Oliver Björklund. Han är operativ chef på Sveriges Elevkårer, en branschorganisation för elevkårer på gymnasiet över hela Sverige. 

LÄS MER: Så ska gymnasieskolan förbättras

Oliver tipsar om att våga satsa på något nytt nästa år.

– Eftersom ett nytt år oftast inleds med ett styrelsemöte för elevkårerna så är årsskiftet ett jättebra tillfälle för medlemmar att efterfråga nya typer av aktiviteter från styrelsen. Och till styrelsemedlemmar skulle jag vilja säga: inled året med att planera något som kåren aldrig har gjort förut. Överraska medlemmarna och våga bedriv en ny typ av verksamhet som tilltalar fler än de ni redan når ut till i dag!

Brukar din kår oftast bara arrangera event kan det till exempel vara intressant att se om det finns ett intresse att arbeta med politiska frågor som påverkar elevernas vardag. Föreslå en debatt mellan ungdomsförbund eller att kåren ordnar en utbildning kring elevernas rättigheter och skyldigheter i skolan. Det är bra att satsa på flera olika spår, där medlemmarna kan få utlopp för olika intressen.

– Något som även skulle gynna alla elevkårer är att sträva efter ännu bättre samarbeten med skolledningen. Vi ser att de riktigt framgångsrika kårerna och skolorna är de som arbetar gemensamt för en bättre miljö för både elever och lärare. Man ska inte underskatta den effekt som en elevkår kan ha på den kommunala politiken och deras förmåga att vara med och påverka. Jag hoppas att fler vågar ge sig in i samhällsdebatter under nästa år. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset