Christina Jonsson och Agnes Willén på Naturvårdsverket jobbar båda med att minska svinnet i Sverige.
Christina Jonsson och Agnes Willén på Naturvårdsverket jobbar båda med att minska svinnet i Sverige.

Gamla matrester, plastpåshögar och inplastade gurkor – det finns mycket saker som bygger på våra svinnberg. Vi pratade med två experter på Naturvårdsverket om vad du som konsument kan tänka på för att minska ditt svin och med det även din miljöpåverkan.

– Produktionen av mat har en stor miljöpåverkan, om man då inte äter upp den maten som produceras har ju de har utsläppen skett i onödan. När det kommer till just matsvinn finns det även en etisk aspekt. Maten ska räcka till all befolkning på jorden, då är det inte meningen att vi ska köpa mat som vi sedan slänger, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Enligt henne är det viktigt att alla börjar tänka över sina mat- och inhandlingsvanor för miljöns skull.

– Hushållen står för den överlägset största delen av matsvinn. I Sverige slänger vi cirka 50 kilo ätbar mat per person varje år. Det är ju också så att ju längre bak i kedjan vi är desto större blir miljöpåverkan då maten då även har behövt paketeras, fraktas och så vidare, säger hon.

LÄS MER: Insändare: Matsvinn är oacceptabelt – varför kasta mat som man kan äta?

Men det är inte bara matsvinnet som påverkar miljön. Att även tänka på saker som förpackningar och plastpåsar är viktigt, menar Agnes Willén handläggare vid återvinningsenheten på Naturvårdsverket.

– Det är svårt att sluta med plast och förpackningar helt och hållet, men det en kan tänka på är att använda en produkt så mycket som möjligt. Till exempel om du köper en plastpåse, använd den då inte bara en gång utan ta med den fler gånger när du handlar. Ett tips är att alltid försöka ha en eller två plastpåsar med sig i väskan, säger hon.

LÄS MER: 12 saker du enkelt kan byta ut för att förbättra miljön

Som konsument menar Agnes Willén att du även kan sätta press på ett företag för att få det att sluta med onödig plast och förpackningar.

– Säljer affären gurkor i plastförpackning kan du fråga om de säljer gurkor utan plast och i stället köpa dessa. Om den inte gör det kan du be affären att börja köpa in gurka utan plast i stället.

Enligt Christina Jonsson är det också viktigt att vi som konsumenter kan göra att tänka igenom vad vi behöver innan vi handlar.

– Ha koll på vad du redan har i kylskåpet och handla utifrån det och försök att ha en dag i veckan då du äter upp de rester du har, genom att till exempel göra en omelett eller pyttipanna av det.

Tänk till innan du handlar så du inte behöver kasta varor.

Minska matsvinnet

 • Köp mat som annars skulle slängas: Det finns i dag butiker som köper in varor som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis överproduktion, förpackningsbyten eller att bäst-före-datumet närmar sig.
 • Gör matlistor: Gör en veckoplanering där du bestämmer vilken mat du ska göra i veckan och sedan handlar du bara till just detta så allt du handlar faktiskt kommer till användning. Har du restprodukter kvar hemma? Få in dem i nästa veckas matlagning!
 • Var inte rädd att fråga om doggy bag: Att ta med sig mat hem från restauranger kan kännas jobbigt, men i många andra länder är det en självklarhet att kunden får med sig den mat som blir över hem.
 • Använd övermogen mat: Det finns mycket grönsaker och frukter som är användbara även när de börjat bli lite skrynkliga och bruna. Kanske kan de övermogna bananerna bli till glass eller bananbröd, de skruppliga tomaterna till en ketchup eller de kvarglömda rotfrukterna till krispiga chips?
 • Köp de fula produkterna i affären: Dessa produkter som blivit kantstötta eller som har kort utgångsdatum kastas ofta från butikerna – trots att det inte är något fel på innehållet.
 • Köp singelbananer: Många bananer blir kastade åt sidan bara för att de är ensamma.
 • Odla om: Visste du att många av de grönsaker och frukter du köper går att odla om? Du kan till exempel sätta purjolöksroten i vatten, lägga en tomatskiva i jord för att få en planta och så vidare.
 • Lukta, smaka, titta: Bara för att utgångsdatumet är passerat behöver inte maten vara dålig. Lukta, smaka och titta på maten för att se om den är okej eller inte innan du kastar något.
 • Frys in: Får du alltid bröd över? De flesta varor går att frysa in. Så vet du av dig att du brukar få över av en produkt, frys in den och tina nästa gång du vill ha det i stället.

LÄS MER: Mataffär låter gammal mat stå kvar på hyllan – vill minska svinn

Ta med en egen mugg i stället för att ta en ny pappmugg.

Minska engångssvinnet

 • Återanvänd påsar: Ta inte en ny plastpåse varje gång du handlar, gör det till en vana att ta med en egen påse i stället.
 • Skippa fruktpåsen: Nej, du behöver inte ha en påse till alla frukter och grönsaker du köper. Det går lika bra att lägga upp det mesta löst på bandet.
 • Skippa folien: Du behöver inte ha plast- eller aluminiumfolie över all öppnat mat du ställer in i kyl och skafferi. Vill du ändå täcka din mat finns det återanvändbart ”folie” du kan använda.
 • Köp inte engångsrakhyvlar: Absolut bäst är att skippa plasthyvlarna helt och satsa på en så kallad säkerhetsrakhyvel där endast själva bladen byts ut.
 • Ta med egen mugg: Har ni pappersmuggar på jobbet? Skippa dem och ta med en egen mugg som du kan använda gång på gång i stället. Detsamma gäller om du brukar köpa med dig kaffe från kaféer och dylikt.
 • Skippa sugrör: Ta inte sugrör till dina drycker, det går lika bra att dricka direkt ur muggen. Vill du verkligen dricka ur ett sugrör kan du även här skaffa återanvändbara sugrör i till exempel glas eller metall.

LÄS MER: Här plågas sköldpaddan när sugröret dras ur näsan

Testa att köpa begagnat nästa gång shoppingsuget slår till.

Minska klädsvinnet

 • Köp begagnat: Att köpa begagnat gör att du inte bidrar till nyproduktionen av plagg – och kan i många fall även göra att du hittar något unikt och personligt.
 • Laga dina kläder: De flesta saker går att laga. Sömmar går att sy om, hål kan lappas och dragkedjor kan bytas ut. Är det kunskaper du inte besitter kan du lämna in plaggen till skräddare eller skomakare, så kan de sy, klacka om eller limma de saker som behöver fixas.
 • Var rädd om dina kläder: Följ klädernas skötselråd. Impregnera dina skor, häng upp kläder på rätt sätt, försök att tvätta plaggen så sällan som möjligt och alltid på rätt sätt. Läs på om hur specifika plagg ska hanteras och hur du till exempel gör för att lägga undan vinterjackan på bästa sätt.
 • Ha klädbytesdagar: Bra för både miljön och plånboken. Dra ihop några nära och kära eller kolla på nätet efter klädbytardagar. Då kan du både bli av med de saker du tröttnat på och dessutom få något nytt.
 • Handla smart: Tänk efter på vad du faktiskt behöver innan du köper något. Att dessutom handla saker som passar till det mesta, som är tidsobundna och som är av bra kvalitet gör att du inte behöver köpa nytt lika ofta.
 • Gör om saker: Är du trött på den där klänningen som hängt i garderoben sedan 2001? Kanske går det att ge plagget nytt liv genom att sy om det? Det finns massor av sytips på nätet och på sajter som Youtube finns det många lätta guider.
 • Kolla materialen: Dels är vissa material sämre för miljön att ta fram, exempelvis som PU-läder eller polyester, men plagg som består till 100 procent av ett material, till exempel bomull, är dessutom lättare att återvinna. Det finns nämligen fortfarande inte så många enkla sätt att dela upp tyg av olika material, vilket gör att det är väldigt svårt att återvinna dessa plagg.

LÄS MER: Så förvarar du vinterkläderna

Det här är mat- och produktionssvinn

Källa: Jordbruksverket

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset