Två glas per person är vanligt på festerna hos fackförbunden.
Två glas per person är vanligt på festerna hos fackförbunden.

Kommunals representation vad gäller alkohol har rört upp starka känslor bland betalande medlemmar. Därför har tidningen Arbetet kartlagt hur mycket alkohol de olika förbunden bjuder på.

När ledningen i Kommunal har haft fest har det inte snålats på alkohol, som Aftonbladets granskning har visat. Det har väckt starka reaktioner bland medlemmar som har varit med och betalat för notan.

Hur ser det egentligen ut i de olika förbunden? Tidningen Arbetet har i en enkätundersökning ställt frågor till en rad organisationer och förbund gällande deras alkohol- och representationspolicy.

LÄS MER: Därför får du minnesluckor när du super – och så farligt är det

Här är ett urval av resultaten från Arbetets granskning:

LO

Anställda och förtroendevalda ska aldrig representera med alkohol dagtid. Däremot får öl och vin förekomma på kvällen. Sprit är endast tillåtet till julbordet, varje anställd bjuds på en snaps, utöver öl eller vin.

Kommunal – 522 000 medlemmar

Förbundet svarade inte på Arbetets enkät. Enligt Kommunalarbetaren tillåter förbundet starksprit – men med måttlighet. I policyn framgår det att representation med alkohol får ske vid middagar i ”måttlig mängd”. Starksprit ”får bara undantagsvis förekomma och ska då kunna motiveras utifrån sitt sammanhang”.

IF Metall – 316 000 medlemmar

När det är dags för julbord eller konferenser bjuds det på två glas vin eller öl för den som vill. Sprit är inte tillåtet vid representation.

Hotell- och restaurangfacket HRF – 30 000 medlemmar

HRF har en alkohol- och drogpolicy. Under en kongressfest 2014 gjordes ett avsteg från reglerna då en alkoholfri drink plus tre glas vin eller öl bjöds till deltagarna. Notan landade på 400 kronor per person för de 200 deltagare.

Vision – 180 000 medlemmar

Så här står det i Visions policy: ”Vision är en fair union och bjuder inte på alkohol för medlemmarnas pengar”. Något som följs med ett fåtal undantag, då när det gäller extern representation.

Lärarförbundet – 234 000 medlemmar

Vanligtvis bjuds det inte på någon alkohol alls vid regionala kurser och konferenser. Men vid särskilda tillfällen kan beslut om alkoholförtäring fattas. Om det bjuds är gränsen två glas vin eller öl, dock aldrig starksprit.

►LÄS MER: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL

Så här lyder policyn: ”Vid alla tillfällen då vår organisation, förtroendevalda och/eller tjänstemän, bjuder på alkohol är en vägledande gräns att det serveras högst ett glas vin till förrätten och ett glas vin med påfyllning till huvudrätten. Eventuellt kan en välkomstdrink erbjudas i vissa fall.” Mängden är således något större än i de flesta andra organisationer.

Unionen – 622 000 medlemmar

Under normal arbetstid är representationen alkoholfri, efter arbetstid kan ”i särskilda fall” vin eller starköl serveras. Den enda alkohol som bjöds på senaste julfesten var vinglögg. I policyn står en gräns om 50 cl starköl per person eller att en flaska vin som delas på tre.

Vårdförbundet – 114 000 medlemmar

Vårdförbundet har ingen övergripande policy kring alkohol och representation. Men man har en restriktiv hållning. Det starkaste som bjöds på förra julmiddagen var en lättöl. För vissa avdelningar råder total alkoholfrihet, medan andra kan ta ”ett glas vin till vissa middagar”.

Källa: Läs hela undersökningen på Arbetet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik