Måttliga mängder chokladkakor kan göra gott för hälsan.
Måttliga mängder chokladkakor kan göra gott för hälsan.

Att choklad i alla dess former är gott, det är de flesta av oss ense om. Nu visar en studie att chokladkakor även skulle kunna minska risken för hjärtkärlsjukdomar och stroke.

En observationsstudie från University of Aberdeen som undersökte vanorna hos 20 000 personer från medelåldern och uppåt kom nyligen fram till att chokladkakor kan minska risken för diverse sjukdomar, skriver BBC Scotland.

Studien, publicerad British Medical Journals tidskrift "Heart", undersökte inte exakt hur choklad kan tänkas bidra till minskade hjärtsjukdomar, men professorn och forskningsledaren Phyo Myint vid University of Aberdeen säger enligt brittiska The Mirror att det kan handla om att chokladkakor innehåller komponenter som kan verka fördelaktiga för hälsan.

– De inkluderar kakao, flavonoider, mjölk, och i vissa fall, nötter. Det finns bevis på att dessa kan hjälpa hjärthälsan.

LÄS MER: Choklad bidrog till skogsskövling 

Forskarna drog i den omfattande studien slutsatsen att de som åt upp till en liten chokladkaka om dagen löpte 11 procent lägre risk för hjärtsjukdom och en 23 procent minskad risk för stroke. Föga förvånande uppes mörk choklad även vara nyttigare. Medan mjölkchoklad sades risken med 22 procent skulle mörk choklad kunna minska risken med 25 procent.

Phyo Myint poängterar samtidigt att choklad även innehåller både socker och fett vilket inte är det nyttigaste att konsumera i överdrivna mängder.

– Det finns vissa grupper av människor som kanske inte bär äta choklad. Men totalt sett fann vi att om du konsumerar choklad med måtta så kan det vara bra för hälsan.

Den grupp som uppvisade störst fördelar av att äta choklad var de som åt mellan 16 och 100 gram choklad om dagen.

– De flesta av dem konsumerade förmodligen cirka 100 gram per vecka snarare än 100 gram per dag och de resultat som vi ser är gruppeffekter, så vi inte kan säga att äta 100 gram om dagen kommer att göra en gott. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa