Den genomsnittliga studenten går back med 326 kronor i månaden.
Den genomsnittliga studenten går back med 326 kronor i månaden.

Hur mycket går studenter back varje månad? Och vilken studentstad är egentligen nummer ett? Metro Student har svaren – i form av en hel drös statistik om studentlivet i Sverige.

404 400

… studerade hel- eller deltid på högskolan år 2015. Av de nya studenterna var 57 procent kvinnor och 43 procent män.


Nr 1

Gävle är mer än Brynäs och brinnande julbockar – det är också årets bästa studentstad 2017/2018. Sveriges förenade studentkårer, SFS, delar årligen ut denna utmärkelse till en stad som aktivt arbetar för att främja studenters situation och leverne. I fjol vann Linköping och året dessförinnan var det Uppsala som tog hem utmärkelsen. 

–326 kr

En genomsnittlig student får 10 850 kronor i studiemedel varje månad, medan utgifterna är på 11 176 kronor. Det betyder att studenter går back 326 kronor i månaden – och då är inte kostnader för exempelvis hälso- och sjukvård, glasögon, semester och presenter inräknade.

LÄS MER: Så många studenter presterar sämre för att de druckit alkohol 

 43 %

… av de som får studiemedel från CSN arbetar vid sidan av studierna. Det är en ökning med fyra procentenheter på två år. Det är vanligare att kvinnor jobbar än att män gör det.

51 %

… av de 40 478 sökande till årets sommarkurser på universitet och högskolor fick i början av maj ett positivt besked om antagning. 61 procent av de antagna är kvinnor och 39 procent är män, vilket är samma könsfördelning som förra sommaren.

76 %

… tränar eller motionerar minst en gång i veckan. Däremot är det något färre, 73 procent, som uppger att de umgås med vänner varje vecka.

LÄS MER: Här är utbildningarna som ger jobb 

1 av 3

… studenter går på restaurang eller kafé varje vecka, och lika ofta besöker 12 procent en pub eller nattklubb

214 811

… personer, motsvarande 94 526 heltidsstuderande, pluggade på komvux under kalenderåret 2015.

Källor: Skolverket och Universitetskanslersämbetets årsrapport 2016, SFS studentbudget 2017, rapporten ”Studerandes sociala och ekonomiska situation 2015” från CSN, Universitets- och högskolerådet (UHR), rapporten ”Studerandes sociala och ekonomiska situation 2015” från CSN och rapporten ”Studerandes sociala och ekonomiska situation 2015” från CSN.

LÄS MER: 5 tips – så fixar du högskoleprovet 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset