Vi tappar mellan 25-100 hårstrån om dagen. 
Vi tappar mellan 25-100 hårstrån om dagen. 

Alla har nog någon gång dragit borsten genom håret eller duschat och efteråt reagerat på hur mycket hår man tappat. Men hur mycket hår är egentligen normalt att tappa och är det bra eller dåligt?

Det är inte bara djur som lämnar hår efter sig var de än går utan vi människor gör också det. Enligt Lars Norlén, docent på hudkliniken på Karolinska sjukhuset, så varierar mängden hårstrån vi tappar över år och tid.

– Det varierar ganska mycket. Normalintervallet är runt 25-50 hårstrån per dag, men i vissa perioder kan man tappa upp till 100-150 stycken.

Han tillägger att vi tappar lite mer hår på sommaren än på vintern men det är väldigt små skillnader.

Ett hårstrå växer i ungefär 6 år därefter vilar de i 1-3 månader för att sedan falla av. Hårstrået stöts bort när ett nytt kommer upp.

– Vid vissa sjukdomstillstånd så kortas tillväxtfasen eller så avbryts den i förtid och då kan man få ökat håravfall, säger Lars Norlén.

►LÄS MER: 7 saker du inte visste om ditt hår

Att tappa mer än 150 hårstrån varje dag kan vara bra att kolla upp. Om man inte orkar/kan räkna sina tappade hårstrån varje dag kan man känna efter om håret börjar kännas tunnare.

– Om man märker att håret börjar bli tunnare och att det är mycket mer hår när man duschar eller borstar det och det fortgår så bör man söka hjälp. Speciellt om man också har klåda eller inflammation i skalpen, säger Lars Norlén.

Att man tappar mycket hår kan bero på många olika saker. 

– Vanligaste orsaken är stress. En annan vanlig faktor är läkemedel eller olika typer av substanser även infektioner eller hög feber kan påverka, säger Lars Norlén.

 

►LÄS MER:  Hårexperterna: Så ofta ska du tvätta håret

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa