Det är dyrast att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm.
Det är dyrast att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm.

För att kunna köpa en bostad måste du betala 15 procent i kontantinsats. I Stockholm motsvarar det som minst 200 000 kronor för att kunna köpa en lägenhet, skriver Dina Pengar.

Bostadssajten Booli har kartlagt slutpriserna på bostadsrätter i de tre hetaste regionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö för Dina Pengars räkning. Slutsatsen: Det är dyrt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Du som söker bostadsrätt i Stockholm måste räkna med att ha minst 200 000 i kontantinsats. Det räcker till en lägenhet som kostar 1 333 000 kronor, men då ska du ha i åtanke att bara ett hundratal lägenheter har sålts för under 1,3 miljoner i år. Och de ligger långt från centrala Stockholm.

– För att få en lite större lägenhet än en mini-etta behöver man i alla fall 300 000 kronor i kontantinsats, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli till Dina Pengar. 

LÄS MER: Här kostar det nu över 100 000 kronor per kvadrat: "Hutlösa bostadspriser"

I Göteborg är det inte lika dyrt, men det krävs minst 150 000 kronor. Då kan du köpa bostad för en miljon, men enligt Booli har bara 24 lägenheter sålts för under en miljon under 2016.

Att ta sig in på bostadsmarknaden är billigast i Malmö av storstäderna. Där kan du spara ihop 75 000 kronor för att kunna låna tillräckligt för att få en lägenhet på en halv miljon kronor. Men då gäller det att inte vara kräsen, för de pengarna har du bara chans på bostadsrätter långt utanför centrala stan, precis som i Stockholm och Göteborg.

LÄS MER: Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bostad