Studentskivan, mottagningen, presenterna och flaket – att ta studenten är dyrt, och långt ifrån alla har råd.

Under maj och juni tar tusentals studenter gymnasieexamen i Sverige. Då vankas stor fest och firande. Men studentskivorna och mottagningarna är långtifrån gratis. En rapport från branschorganisationen Svensk Handel, visar att vi i Sverige spenderar omkring 16.500 kronor på en genomsnittlig student, skriver SVT.

Det är mottagningar, presenter, baler, mössor, blommor, skyltar och mycket annat som inhandlas inför den stora dagen. Men det är inte alla familjer som har råd med alla extrakostnader.

►LÄS MER: Så här går det till på studentflaken

– Vi har ett fåtal som ansöker om ekonomiskt bistånd varje år. Till exempel när det gäller kläder, studentmössor och så vidare, säger Marianne Johansson på socialförvaltningen i Luleå kommun till SVT.

Något som också blivit vanligare är att en hel klass åker utomlands för att fira studenten, vilket gör att kostnaderna kan skena. Marianne Johansson tycker att det är fel att studenten ska kosta så mycket.

– Jag kan ju tycka att en student ska vara för alla. Och när man har stora kostnader när det gäller bal, kläder, studentmössor, resor och sådant exkluderar man ju vissa grupper och jag tycker det är beklagligt, säger hon.

►LÄS MER: Sexistiska och rasistiska banderoller stoppas på studentflak

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset