Prins Carl-Philip och Sofia Hellqvist. 
Prins Carl-Philip och Sofia Hellqvist. 

Klänningar för tusentals kronor, bröllopstårtor som väger 200 kilo och inhyrda världsartister. Så mycket kostar de kungliga bröllopen.

All Over Press

Prins Albert av Monaco och Charlene Wittstock.

All Over Press

 Prins William av England och Kate Middleton.

All Over Press

Kung Felipe av Spanien och Letizia Ortiz Rocasolano.

Scanpix

Victoria och Daniel.

TT

Madeleine och Chris O'Neill.

Hovexperten Catarina Hurtig.

I dag lördag, 13 juni, gifter sig Prins Carl Philip med sin Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Kungliga slottet i Stockholm. Då vankas stor fest och firande tillsammans med 400 gäster .

Att gifta sig kungligt är inte billigt och det har spekulerats i hur mycket Carl-Philips och Sofias stora dag kan komma att landa på. Runt sex miljoner tror experterna, skriver Aftonbladet.

Det ligger på samma nivå som när Madeleine bytte ring med Christopher O’Neill för två år sedan. Därmed kommer Carl-Philip inte bräcka Victorias bröllop med prins Daniel i juni 2010. Deras nota gick på cirka 20 miljoner kronor, där skattebetalarna stod för drygt hälften och kungen för resten.

– Eftersom Victoria är tronföljare var hennes och Daniels bröllop mycket mer pampigt och påkostat än Madeleines bröllop. Carl Philips bröllop blir betydligt enklare, säger kungaexperten Sten Hedman till Metro.

Enligt honom är de kungliga bröllopen i Skandinavien inte lika påkostade som i övriga Europa.

– Det var längesen vi hade några riktigt stora bröllop här. Jämför man med prins William och Kate Middletons bröllop i England så är det här lågbudget.

Påkostade bröllop inger status i kungliga kretsar men enligt hovexperten och författaren Catarina Hurtig, hänger de stora bröllopskostnaderna också ihop med hur stor makt kungligheterna har.

– I till exempel Nederländerna har kungahuset formellt ett visst inflytande i politiken, till skillnad från i Sverige. De har också en större befolkning vilket gör att utgifterna för säkerhet blir mer omfattande, säger hon.

►LÄS MER: William och Kate - bräckta av Victoria och Daniel

Det finns fler kungliga storbröllop genom tiderna. Så här mycket motsvarar de i matkassar, SL-kort, Iphones och chipspåsar:

Prins Albert och Charlene Wittstocks bröllop motsvarar 807 595 SL kort. 

Prins William och Kate Middletons bröllop motsvarar 41 854 Iphone 6.

Kung Felipe och Letizia Ortiz Rocasolano bröllop motsvarar 145 716 matkassar. 

Kronprins Frederik och Mary  Donaldsons bröllop motsvarar 1 136 364 chipspåsar.

Källa priser:

SL-kort 790 kronor.

Iphone 6, 16 GB, 6690 kronor på Mediamarkt.

Snittpris på matkasse 823 kronor, PRO:s  prisundersökning från 2014.

Sourcream & Onion chipsåse, 22 kronor på ICA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset