Hur länge står du i duschen?
Hur länge står du i duschen?

Vatten behövs till att producera kött och att tillverka jeans. För att duscha och dricka. Globalt sett går det mesta åt i jordbruket, cirka 70 procent av världens vatten, därefter är det industrin som slukar mest vatten. Knappt en tiondel går åt i hushållen.

När vi tänker på vår egen förbrukning av vatten, är det lätt hänt att vi begränsar vår uträkning till vår egna konsumtion i hemmet. Men den siffran vi kommer fram till, om vi bara räknar vår förbrukning i hemmet, överensstämmer dåligt med verkligheten. Hur mycket vatten vi förbrukar beror mycket mer på vad du shoppar än hur många minuter du står i duschen varken dag.

Så vad har du för kläder i din garderob? Helt säkert ett par jeans. Förmodligen flera par jeans. För att producera ett enda par jeans, går det åt cirka 10 000 liter vatten. En T-tröja tar 2 700 liter i anspråk under produktionen.

LÄS MER: Svenskarna förbrukar rekordmycket kött

Det mesta av vår klädkonsumtion – som överlag importeras – slukar vattenresurser utanför landets gränser. Rådet är att köpa kvalitet som håller längre och vårda sina kläder är ingen myt om du vill ta ansvar för jorden vattenförsörjning.

Men är inte vatten en oändlig resurs som går i ett ständigt kretslopp? Riktigt så enkelt är det inte. Den totalt mängden vatten på jorden är konstant, men var vattnet finns och vilken kvalité det håller varierar mycket,

– Vatten som oändlig resurs beror på var du befinner dig och relationen mellan tillgång och åtgång, förklarar Mattias de Woul, sötvattenexpert på WWF, till Göteborgs-Posten.

Något som diskuterats flitigt de senaste åren är hur mycket vatten köttätare förbrukar genom sin konsumtion. Att producera ett kilo nötfärs kostar 14 500 liter vatten, så överlag förbrukar en vegetarian tio procent mindre vatten.

Är det verkligen hållbart att fortsätta äta kött i längden? Ja, framförallt om du endast äter kött producerat i Sverige, eftersom i Sverige används i huvudsak ”grönt” vatten, det vill säga regnvatten, i nötköttproduktion,

– Regnvatten är mer att betrakta som en oändlig resurs. Använder du bara det vatten som fallit i regntunnan tar du inte ut för mycket, säger Mattias de Woul till GP.

LÄS MER: Vattenbovarna i vardagen – så mycket gör du av med varje dygn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset