Sommaren är årstiden nummer ett när det kommer till utomhushäng, grillning och skogspromenader. Men mycket av det vi gör förstör naturen kring oss. Så här undviker du de vanliga fällorna.

Grilla miljövänligt

Enligt ICA äger 84 procent av svenskarna en grill, och den svenska grillsäsongen sträcker sig i många fall från april till oktober. Men sättet vi grillar på skadar ofta miljön.

Vill du skona miljön ska du undvika gasol eftersom det fossila bränslet släpper ut koldioxid och påverkar klimatet negativt. Samma sak gäller även tändvätska.

Vill du vara mer miljövänlig kan du använda dig av en miljömärkt eltändare, braständare av trä eller tändpapper med stearin istället för paraffin. Om du insisterar på att använda dig av tändvätska finns det varianter gjorda med etanol som påverkar klimatet i en mindre grad. När du köper kol ska du leta efter kol som är FSC- eller SIS-märkt, vilket betyder att den är miljömärkt.

Engångsgrillar är i regel svåra att återvinna. Det viktiga är att du sorterar metalldelarna som metallskrot på din närmaste återvinningscentral. Många parker har även börjat sätta upp speciella sopkärl för engångsgrillar.

LÄS MER: Grilla – lika tungt som hårdrock

Tänk på vilken solkräm du använder

2013 såldes det solskyddsprodukter för över 340 miljoner på den svenska marknaden. Och till skillnad från många andra typer av kosmetika och hygienprodukter går mycket av solskyddsmedlen direkt ned i våra sjöar och hav utan att gå förbi reningsverk. När Naturskyddsföreningen 2008 granskade 18 solskyddsprodukter innehöll alla minst en av de sju miljöfarliga kemikalier som Naturskyddsföreningen tittade på.

– Det absoluta bästa är att undvika solkrämer och använda kläder i första hand. nu går ju inte det för alla jämt och det är klart man behöver smörja in när man inte kan skydda med kläder. Då ska man särskilt undvika sprayerna som ofta innehåller nanomaterial som kan vara farligt om de dras in i lungorna. Små barn är särskilt känsliga, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen till Metro.

Håll koll på allemansrätten när du går i skogen

Den för Sverige nästan unika allemansrätten ger var och en av oss rätt att använda mark och vatten för att till exempel färdas över den och under kortare tid uppehålla sig där. Allemansrätten innebär dock inte att du får ta dig sådana friheter att du bryter mot en markägares hemfrid eller ekonomiska intressen. Dessutom är du skyldig att visa hänsyn för växt- och djurliv samt för människor i närheten.

– Plocka gärna svamp, bär och örter – de är nyttiga och ekologiska. Men man ska inte bryta kvistar och ska du elda ska du göra det försiktigt och där det är tillåtet. Man kan tänka på att man inte behöver slänga iväg brännveden så länge man ser till att elden är släckt. Bränd död ved är viktig för många små djur, säger Johanna Sandahl.

LÄS MER: Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet

Tänk på vilken mat du sätter på bordet

En genomsnittlig svensk äter cirka 800 kilo mat och dryck varje år, och ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan svenska hushåll står för kommer från maten.

Konsumentverket tipsar bland annat konsumenter om att förvara mat rätt, planera sina inköp och att ta hand om rester. Men även vilken mat vi väljer att äta, oavsett om det är under sommaren eller vintern, påverkar miljön.

– När det kommer till det klassiska midsommarbordet är tipset att välja mindre kött, att i övrigt välja ekologisk mat och att tänka på vilken fisk du köper.  Du ska till exempel absolut inte köpa någon ål. Försök också att följa de rekommendationer som finns vad gäller fisk och välja MSC-märkt och KRAV-märkt fisk, säger Johanna Sandahl.

LÄS MER: Eko-bönderna hinner inte med den svenska efterfrågan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa