Sex en gång i veckan räcker.
Sex en gång i veckan räcker.

Sex en gång i veckan. Mer än så behöver inte du och din partner för att hålla lyckan vid liv. För singlar, däremot, är det mer komplicerat.

Stick i stäv med tidigare forskning och budskapet i många "självhjälpsböcker" innebär mycket sex per automatik inte ett lyckligt förhållande eller äktenskap. En gång i veckan räcker mer än väl.

Det konstaterar kanadensiska forskare efter att ha analyserat flera olika större undersökningar.

– Du behöver inte ha sex varje dag. I stället tyder våra resultat på att det är viktigare att behålla en intim förbindelse med din partner, säger Amy Muse vid University of Toronto-Mississauga, en av forskarna bakom studien.

Lika för alla

I en av undersökningarna ingick 25 000 amerikaner. Visserligen ökade graden av välmående med mängden sex — men bara upp till en viss gräns. Personer som har sex flera gånger i veckan är inte lyckligare än de som bara har sex en gång i veckan.

Dessutom: den stereotypa bilden av att män och yngre är mer intresserade av att det händer något mellan lakanen än kvinnor och äldre stämmer inte. Man eller kvinna, gammal som ung, alla vill ha sex lika ofta.

I några studier hade deltagarna även uppgett sin inkomst. Det fanns ett samband mellan inkomst och graden av lycka, men det var inte alls lika starkt som för sex. Skillnaden i välmående var alltså större bland dem som hade sex en gång i månaden jämfört med en gång i veckan, än mellan dem som hade låg respektive hög inkomst.

Vägen till lycka går alltså snarare via sängen än plånboken.

Singelsex

För de ensamstående som deltog i studierna, däremot, fanns inte alls samma samband mellan välbefinnande och regelbundet sex.

Vad detta beror på vet inte forskarna. Möjligen, skriver de, påverkas detta samband hos singlar av fler faktorer. Inte minst det sammanhang som sex för singlar förekommer i; att många helt enkelt inte trivs med att ha sex utan ett fast förhållande.

Forskningen presenteras i tidskriften Social Psychological and Personality Science.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa