Det viktigaste är dock inte hur ofta du byter sängkläder utan hur du tvättar dem.
Det viktigaste är dock inte hur ofta du byter sängkläder utan hur du tvättar dem.

Den allmänna rekommendationen är att byta sängkläder varannan vecka. Men en ny undersökning från Yougov visar att 30 procent av svenskarna byter sängkläder mer sällan.

Gunnar Lundmark / SvD / TT

Marie-Louise Danielsson-Tham.

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg att byta sängkläder. Eller så tycker man inte att det spelar så stor roll. Det viktiga är ju att det inte känns smutsigt. 

► LÄS MER: Så kan du städa miljövänligt
 

En ny undersökning från Yougov i samarbete med Metro visar att den inställningen inte är helt ovanlig. Över 30 procent uppger att de byter sängkläder mer sällan än två gånger i veckan. 

– Vad det gäller sängkläder finns det bara en rekommendation och den har astma och allergiförbundet för människor som är allergiska mot kvalster. De säger att du ska byta varannan vecka, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Enligt Danielsson-Tham är frågan om hur ofta du ska byta sängkläder rätt beroende av hur din livssituation ser ut. Har du hundar, katter eller småbarn hemma kan du behöva byta oftare. Så är även fallet om du svettas mycket. På samma sätt kan du ofta ha lakenen längre än två veckor om du är den sorterns person som duschar innan du lägger dig och därför är renare när du väl går till sängs.

Det viktigaste, enligt Danielsson-Tham, är dock inte hur ofta du byter sängkläder utan hur du tvättar dem.

– Det viktigaste är att du tvätter sängkläderna på en tillräckligt hög temperatur, minst 60 grader. Det måste vara så varmt att bakterierna dör.

► LÄS MER: Så ofta ska du tvätta din bh

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset