Många är bra på att byta tandborste, men desto sämre på att använda tandtråd.
Många är bra på att byta tandborste, men desto sämre på att använda tandtråd.

Att byta tandborste ofta är någonting många nog vet är viktigt. Men hur bra är vi på det? Bättre än på att använda tandtråd, enligt en undersökning från Yougov.

Enligt en ny undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro, där 1 515 personer svarat på frågor om sina tandborstvanor, byter majoriteten tandborste varannan eller var tredje månad – 29 byter varannan månad och 24 procent var tredje.

Ingen av de svarande är så nitisk att de byter tandborste varje vecka, däremot väntar hela 14 procent i ett halvår innan de byter tandborste, enligt undersökningen.

►LÄS MER:  Här är livsmedlen som fräter mest på dina tänder

Men hur ofta bör man byta tandborste då?

Tidigare i april pratade Metro med tandhygienisten Katarina Kovács Warnebrant på Folktandvården i Stockholm. Enligt henne är det individuellt hur ofta man behöver byta sin tandborste, då det har att göra med hur hårt man borstar. Men majoriteten i undersökningen verkar hålla sig inom hennes allmänna rekommendationer.

– Tandborsten slits och förlorar sin spänst och förmåga att rengöra, man kan gärna byta oftare men åtminstone var tredje månad, sa Katarina då.

► LÄS MER:  Så ofta ska du byta tandborste

En mjuk tandborste och mjuka rörelser är vad som gäller för så hela och rena tänder som möjligt – och att inte skölja munnen efteråt, något många nog inte känner till.

– Självklart ska man använda fluortandkräm och borsta i två minuter. Sila skummet mellan tänderna efter borstning och skölj inte munnen efteråt.

Trots att svenskarna enligt undersökningen är ganska bra på munhygien när det kommer till att byta tandborste är vi inte lika bra på det här med tandtråd. Enligt rekommendation från Folktandvården bör man använda tandtråd varje dag, men endast 5 procent uppger att de håller sig till det. Hela 15 procent uppger att de aldrig använder tandtråd.

Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor över 18 i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska bedolkningen vad gäller kön, ålder och region. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset