Människans bästa vän, hunden, är nödvändigtvis inte äcklig. Men inte lika fräsch som katten.
Människans bästa vän, hunden, är nödvändigtvis inte äcklig. Men inte lika fräsch som katten.

Att våra husdjur är oss kära råder det ingen tvekan om, men hur ligger det till med deras hygien? Metro har tagit reda på hur fräscha – respektive ofräscha – våra mest populära husdjur är.

Hund, katt, kanin, fågel och reptil är bland de vanligaste husdjuren i Sverige, enligt Magdalena Åkerberg, djurvårdare vid Evidensia Djursjukvård. Men hur fräscha är egentligen våra gulliga husdjur?

– Springer hunden fritt har den inga problem med att äta lite bajs under sin promenad, medan katten tvättar sig i ungefär nittio minuter om dagen, säger hon.

Hund

Med detta sagt är hunden nödvändigtvis inte äcklig. Alla djur som är friska och mår bra är renliga av sig, förklarar Åkerberg. Dock är hunden mer beroende utav människan än vad övriga husdjur är, varför mycket hänger på dennes ägare.

– Visst kan det finnas skabb, fästingar och annat i hundens päls. Men ägaren kan ju ana om hunden är fräsch eller inte beroende på vad den gjort under dagen, säger Åkerberg.

Är det rimligt att låta hunden ”pussa” en i ansiktet?

– Det är upp till var och en, men det kan absolut vara ohygieniskt. Även lukta lite illa.

Katt

Katten är till skillnad från hunden mer kräsen gällande vad den stoppar i sig. Även utvändigt är katten ett mycket renligt djur, betonar Åkerberg och berättar att den tvättar sig i ungefär 90 minuter varje dag. Dock kan det finnas loppor på katten, som på alla pälsdjur.

– Det är inte farligt med loppor men kanske inte heller så värst trevligt, säger Åkerberg och pekar ut kattens mun som den stora farozonen:

– Munnen är full av smittosamma bakterier, för både andra djur och människor. Vid ett eventuellt bett ska man uppsöka läkarvård.

Gnagare

Gnagaren är i allmänhet, kaninen i synnerhet, ett renligt djur. Bevis för detta är att kaninen föredrar att placera toaletten utanför sitt bo, att den är vegetarian och att den regelbundet tvättar sin päls. Kaninen är dock benägen att dra på sig sjukdomar som exempelvis gulsot, men det är inget som kan smitta människan.

LÄS MER: ”Tusentals husdjur vanvårdas varje år”

Fågel

Burfågeln är ett populärt husdjur som tvättar sig noga och prioriterar sitt yttre, samt låter sina behov falla ned mot burens botten. Dock bör man tvätta sina händer efter att ha tagit i en fågel. Detta då den kan bära på osunda bakterier och parasiter. 

Kan fågelinfluensan spridas via burfåglar?

– Nej, det har man inte sett.

Reptil

Vad gäller reptilen är den i det stora renlig. Mycket på grund av den oftast lever i terrarium, vilket kan klassas som en renlig miljö förutsatt att människan sköter om det. Vad som dock kan vara lite lurigt med reptilen är att den naturligt har sjukdomen salmonella i sitt system. Det är därför viktigt att man tvättar sig noga – gärna med desinfektionsmedel – efter att ha tagit i en reptil.

LÄS MER: ”Låt mig vabba med min hund”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset