Vem är det här? Testa dig själv i bildspelet: Först kommer en bild på varje partis toppkandidat, sedan avslöjas namnet i bilden efter. Men fuska inte! Vem är denne man? 
Vem är det här? Testa dig själv i bildspelet: Först kommer en bild på varje partis toppkandidat, sedan avslöjas namnet i bilden efter. Men fuska inte! Vem är denne man? 

Kända ansikten är ett av vapnen om de osäkra väljarna i EU-valet. Ändå var det extremt få som kände igen partiernas förstanamn på valsedlarna när Metro visade deras bilder för 200 personer.

Av 200 slumpmässigt tillfrågade personer var det bara 14 stycken som kände igen Sverigedemokraternas förstanamn till EU-valet.

Inte heller Piratpartiet, Feministiskt initiativ, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade särskilt välkända förstakandidater. För samtliga av dessa partier var det mindre än tio procent av de tillfrågade personerna som kände till deras kandidat.

Malena Rosén Sundström, universitetslektor vid den statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet, är inte förvånad över resultatet.

– Jag har själv tänkt på att det var relativt nyligen jag såg valaffischerna på stan. Det har både varit ganska få och sena, speciellt de med företrädarnas ansikten. Åtminstone i jämförelse med valet 2009.

Någon allvarligare konsekvens av att EU-kandidaterna är så okända ser hon inte. Däremot menar hon att det till en viss del kan påverka beteendet hos de osäkra väljarna, som enligt en undersökning från Göteborgs Universitet spås utgöra 27 och 56 procent av väljarna.

– Det kan påverka om man står och väger mellan två partier och tycker att man känner till den ena bättre. Däremot tror jag inte att det skulle få någon att rösta på ett parti som man inte sympatiserar med.

Kristina Winberg (SD) var minst känd hos de tillfrågade.

– Det var inte så dåligt tycker jag. Jag har inte varit politiskt aktiv så länge. Många av de andra har ju varit politiskt aktiva både i riksdagen och lokalt där de bor. Det gör att det kanske är lättare att känna igen dem, säger hon.

Är det problematiskt att så få vet vem du är?

– Nej. Jag har inte gått ut med någon personkryssvalkampanj, det viktigaste är att de vet vilket budskap vi har och att SD kommer in i parlamentet. Jag ser inte att jag behöver vara på någon skåpbil med mitt foto på för att vi ska nå dit.

Lars Adaktusson (KD), som också kandiderar för första gången, var mest känd hos de tillfrågade. Hela 125 av 200 kände till honom.

– Det tycker jag är roligt. Sverige är ju ett litet land och har man jobbat med tv så länge som jag gjort så känns man igen. Samtidigt är det förvånande att så många kommer ihåg mig så här långt efteråt. Jag slutade på SVT 2006 och var sedan på en väldigt liten kanal.  

...jo, det är Lars Adaktusson (KD).
Vem är det här?
...jo, det är Marit Paulsen (FP).
Vem är det här?
...jo, det är Marita Ulvskog (S).
Vem är det här?
...jo, det är Kent Johansson (C). På affischerna syns dock hans partikamrat tillika EP-kandidat Frederick Federley.
Vem är det här?
...jo, det är Malin Björk (V)
Vem är det här?
...jo, det är Kristina Winberg (SD).
Vem är det här?
...jo, det är Isabella Lövin (MP).
Vem är det här?
...jo, det är Christian Engström (PP).
Vem är det här?
...jo, det är Soraya Post (FI).
Vem är det här?
...jo, det är Gunnar Hökmark (M). På den här bilden syns dock hans partikamrater, statsminister Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Kent Persson.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014