Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron.

Den 7 maj äger det franska presidentvalets andra och slutgiltiga omröstning rum. Och på 4chan sprider nu personer med svenska ip-adresser desinformation om mittenkandidaten Emmanuel Macron. Syftet är att "meme-a Macron ut ur världen".

Under söndagen hölls det första delmomentet i det franska presidentvalet. Segrande ur den elva kandidater stora striden var högerpopulistiska Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron. Och som Buzzfeed kunnat rapportera om började snabbt organiserade exempel på desinformation med syfte att gynna Le Pen att cirkulera på sociala medier.

Timmar efter att valets resultat stod klart startade en person med svensk ip-adress och som benämnde sig som svensk en tråd på diskussionsforumet 4chan med rubriken ”Meme-a bort Macron”. På 4chans underforum /pol/ och /int/ ges alla användare en flagga efter deras ip-adress, som signalerar vilket land de kommer från.

► LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

”Vi måste stoppa äcklet Macron från att ‘cucka’ upp Europa. Le Pen är Frankrikes och Europas sista hopp.”, skrev personen.

Enligt personen gynnas Macron av att han har en äldre fru vilket tilltalar vänsterns ”Vi starka äldre kvinnor kan få unga män”-fantasier. Personen föreslog att man borde skapa en bild av att Macron har sex med sin frus dotter och att etablissemanget betalat pengar för att dölja det faktumet.

Ordet ”etablissemanget” omgärdades av parenteser, någonting som är vanligt bland högerextremister på nätet för att antyda att en person eller entitet skulle vara judisk. Enligt personen skulle ett sådant narrativ vara lätt att skapa eftersom det ryktats om att Macron skulle vara homosexuell. ”Att han skulle vara pervers är redan implanterat i folks huvuden. Så personer skulle nog kunna köpa det här”, avslutar personen med att skriva.

Individer från olika länder tävlade sedan om att skapa olika sorters bilder som syftade till att gynna Le Pen på Macrons bekostnad. Bland annat genom bilder som framställer Macron som avlönad av banker eller judar.

LÄS MER: Nej, nättroll har inte fått feminister att kissa på sig i kampen mot sexuella övergrepp

Det här är inte första gången organiserad desinformation spridits från 4chan, vars politikforum ofta är en stor källa av satir och trollande men som också innehåller mycket högerextremistisk och nazistisk propaganda. Även om de flesta 4chan-användare på /pol/ främst är ute för att provocera har memes och rykten med ursprung på sajten kommit att spridas vidare i propagandasyften. Det var bland annat på grund av 4chans /pol/ som den tecknade grodan Pepe kom att ses som en hatsymbol av vissa grupper, eftersom grodan ofta användes i högerextremistisk propaganda.

Det var också där konspirationsteorin ”pizzagate”, som i grunden går ut på att demokraternas presidentkandidat i valet 2016, Hillary Clinton, skulle ha kopplingar till sexuella övergrepp på barn, spreds.

LÄS MER: Hur en tecknad groda blev en av det amerikanska valets stora frågor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset