Förtidspensionärer får lite mer i plånboken i regeringens budgetförslag. Arkivbild.
Förtidspensionärer får lite mer i plånboken i regeringens budgetförslag. Arkivbild.

Höjd skatt om du tjänar över 37 700 kronor i månaden, höjda bidrag om din inkomst är låg.– Man ser att målgrupperna är ganska tydliga i budgeten, säger Sharon Lavie, ekonom på Ikano, om regeringens förslag.

– Det som utmärker den här budgeten är man satsar på de hushåll som har det kärvast, fortsätter Lavie.

Hon räknar upp tandvårdssatsning för äldre och högre bostadstillägg för förtidspensionärer.

Enligt regering innebär reformerna riktade till personer med sjuk- och aktivitetsersättning knappt 170 kronor mer per månad i plånboken. För den som har rätt till maxbeloppet blir det en dryg hundralapp till.

Mer bostadsbidrag

Inkomstgränsen för att få bostadsbidrag höjs, vilket som mest kan ge 167 kronor mer i plånboken varje månad för ett hushåll.

– Man kan välja strategi som regering, satsa på en eller två stora profilreformer som får kosta mycket pengar eller sprida ut dem. På det privatekonomiska området är det ganska många, ganska små satsningar på ett antal grupper som man tycker är ekonomiskt svagare, sammanfattar Jens Magnusson, privatekonom på SEB, regeringens förslag.

Högre skatter

Statens ökade kostnader ska delvis finansieras med höjda skatter. Omkring 39 000 fler personer kommer att få betala statlig inkomstskatt nästa år, när regeringen inte skriver upp den så kallade skiktgränsen. Den som har en lön på 38 000 kronor i månaden får 65 kronor i höjd skatt.

Samma manöver gör regeringen när det kommer till värnskatt för personer med ännu högre inkomster.

Ungas hälsa

Regeringen gör också några satsningar på unga. Gratis tandvård ska gälla upp till 21 år, från tidigare 19 år, och preventivmedel som fås på recept ska inte heller kosta något om du är under 21.

Med några förslag vill regeringen pressa oss att välja mer miljövänliga alternativ. Höjd skatt på vitvaror och hemelektronik ingår i det. Slit och släng ska ersättas med laga och behåll, genom rutavdrag för reparation av vitvaror och sänkt moms på reparation av till exempel skor och kläder.

Men de beloppsmässigt större satsningarna i budgeten handlar inte om privatekonomi, utan är de 10 miljarderna regeringen vill fördela till kommunerna, konstaterar Jens Magnusson.

– Det ska då förhoppningsvis märkas på välfärden för oss privatpersoner, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset