Det är många som ifrågasätter hur mycket EU egentligen påverkar oss i Sverige. Men faktum är att vi stöter på EU varje dag. Ett exempel är mataffären, där EU-direktiv har påverkat i stort sett varenda vara som vi hittar på hyllorna.

Plastförbud år 2021

Engångsartiklar i plast är något som kommer förbjudas inom hela EU. Förslaget har redan röstats igenom i EU-parlamentet och verkställs år 2021. Bland de engångsprodukter i plast som kommer försvinna finns:
• Engångsbestick
• Engångstallrikar
• Sugrör
• Bomullspinnar

LÄS MER: Därför är årets EU-val det viktigaste hittills 

Snart slut på vegokorven?

Ett förslag som har röstats igenom i EU:s jordbruksutskott vill förbjuda vegetariska produkter från att ha namn som kan associeras med kött. Det gäller namn som korv, färs och burgare. Förslaget bygger på en modell som redan införts i Frankrike och motiveras med att det i dagsläget är svårt för konsumenten att urskilja om en produkt är vegetarisk eller animalisk. Förslaget har ännu inte röstats igenom i EU-parlamentet och har upprört många, bland annat flera miljöorganisationer.

LÄS MER: Viktigaste frågorna i EU-valet enligt väljarna

Nya regler för dig som vill blippa

Från och med den 14 september 2019 kommer nya regler kring hur vi kommer få och inte få genomföra kontaktlösa betalningar, även känt som att blippa sitt kort. Det kommer bland annat regler för ett maxbelopp, 50 euro, som konsumenten kan handla för utan att behöva skriva in sin pinkod. Dessutom kommer nya regler kring hur många kontaktlösa betalningar en person kan göra innan hen behöver bekräfta sitt köp. Enligt de nya direktiven kommer man kunna göra fem kontaktlösa betalningar innan man behöver bekräfta sitt köp genom till exempel en pinkod.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset