Nationalekonomen Lars Calmfors säger att börsraset antagligen kommer att minska privatkonsumtionen.
Nationalekonomen Lars Calmfors säger att börsraset antagligen kommer att minska privatkonsumtionen.

Under måndagsmorgonen föll Stockholmsbörsen kraftigt. Det beror på stora nedgångar i Asien. Så här påverkar det oss i Sverige.

Stockholmsbörsen föll med 3,2 procent när den öppnade under morgonen. 

Det beror på ett stort fall på Asienbörserna, som i sin tur beror på att den kinesiska staten antytt att de inte kommer att spendera mer pengar i Kinas bostadsmarknad. Värst är fallet i Shanghai där börsen rasade 8,5 procent. Aktierna i Kina har ökat enormt i värde under året. Hela den ökningen är nu borta.

Även de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen och deras ökning i år är borta. Det betyder att aktierna har tappat i värde och kostar lika mycket som i början av året.

Enligt ekonomer som Metro talat med är det här inte förvånande. De asiatiska börserna har stigit enormt under åren och en nedgång var väntad. Nu påverkar nedgången Stockholmsbörsen eftersom vi är kopplade till världsmarknaden.

►LÄS MER: Ta kontroll över framtidens ekonomi

– Det är utvecklingen i Asien och Kina som oroar marknaden. Det är en osäkerhet om vart den kinesiska utvecklingen är på väg, säger Lars Calmfors, nationalekonom och professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Calmfors säger att fallet på Stockholmsbörsen påverkar svenskarnas förmögenhet. Det kan också leda till att vi handlar mindre rent generellt och att vi får en sämre tillväxt.

– Det kan minska privatkonsumtionen. Det här slår ju negativt på efterfrågan. Det brukar vara ett linjärt samband när börsen faller. Folk blir fattigare och man spenderar mindre och sen minskar investeringarna.

Svenskarna har generellt mer pengar i aktier än tidigare vilket leder till oro, enligt Johan Treschow, analytiker på Newmarket financial partners. Tilltron till att köpa aktier kan avta. Men svenskarna har inga riktiga alternativ eftersom räntan är låg, förklarar Treschow. Att ha pengar på banken lönar sig inte.

►LÄS MER: Här är ekonomernas 6 bästa tips för att tjäna snabba cash

Lars Jonung, professor vid Ekonomihögskolan i Lund, tror inte att nedgången på Stockholmsbörsen kommer att påverka svenskarna mycket. Han säger att den kinesiska börsen varit "en dopad börs".

– Det absurda är uppgången med 60 procent på kort tid. Jag tror det är viktigt att med en korrigering, det har varit en dopad börs. Det har blivit en bubbla och nu spricker bubblan. Detta kan för med sig en positiv utveckling i Kina i framtiden där regeringen tillåter börsen att både gå upp och ned. Hittills har det mest varit upp vilket är ett osunt beteende för en börs, säger Lars Jonung.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset