"Vi brukar prata om en "fästingsommar", men varje år är en fästingsommar", säger biologen Kajsa Glemhorn
"Vi brukar prata om en "fästingsommar", men varje år är en fästingsommar", säger biologen Kajsa Glemhorn

En anledning till att hoppas på värme i sommar är att fästingarna inte trivs i ett torrt klimat. Men om våren och försommaren bjuder på en del regn kan vi vänta oss att fästingarna som kommer fram är både många och hungriga.

Mängden fästingar varierar inte speciellt mycket från år till år. En kall vinter med rikligt med snö tar inte död på dem, snön fungerar snarare som ett värmande täcke för fästingen där den ligger gömd långt nere i marken. Fästingen stannar helt enkelt där nere och inväntar bättre, och varmare, tider. 

– Den förskjuter sin aktiva period och anpassar sig efter klimatet. Det får varken vara för varmt eller för kallt, säger biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn, som tidigare anordnat fästingsafaris på Öland. 

LÄS MER: Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta

För att försöka förutspå hur hög aktivitet det kommer att vara på fästingarna i år behöver man titta på vädret. En stor anledning för svenskarna att hoppas på sol och höga temperaturer under somrarna är att fästingarna blir mindre aktiva i värme. Istället trivs de väldigt bra i ett relativt fuktigt klimat och den svenska sommaren brukar kunna möta fästningarnas förväntningar. 

– Vi brukar prata om en "fästingsommar", men varje år är en fästingsommar, säger Kajsa Glemhorn. 

Om vädret är torrt kan fästingarna dö, men med ett växlande klimat kan de leva i upp till två år utan att äta. När den inte suger blod från ett djur sitter den på ett grässtrå och väntar på att ett lämpligt objekt ska passera.

Jourhavande biologen på Naturhistoriska muséet, Didrik Vanhoenacker, varnar för somrarna med ett fuktigt klimat. 

LÄS MER: Lång kur mot borrelia ingen hjälp

– Då är fästingarna framme och aktiva. Om det är fuktigt och regnar växer det även en massa svamp. Då kommer många naturmänniskor ut i skogen och mötena mellan människa och fästing blir fler, säger han. 

Om du varit ute i naturen är det viktigt att du borstar av dina fötter och ben ordentligt när du kommer hem. Ljusa kläder är något som lockar till sig fästingar, men de gör det samtidigt lättare för ögat att upptäcka. 

I naturen är djur och växter beroende av varandra, men fästingens avtryck i ekosystemet är inte speciellt stort. 

– Om granen skulle dö ut skulle det få jättestora konsekvenser i naturen. Men om alla fästingar skulle dö i en fästingsjuka skulle inte så mycket hända, säger Didrik Vanhoenacker.

Annica Roos

Didrik Vanhoenacker

Privat

Kajsa Glemhorn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset