Var tredje förälder upplever att barnen klagat på att de använder mobilen och surfplattan för mycket. Men hur påverkar användningen barnen, särskilt så här i semestertider? Metro har pratat med psykologen Jenny Klefbom om föräldrars sommarsurfande.

Erik Mårtensson / TT & Pressbild

Jenny Klefbom, legitimerad psykolog, säger till Metro att föräldrars surfande är problematiskt om det blir så  intensivt att de inte märker när barnen söker kontakt eller behöver hjälp.

Smartphones, surfplattor och datorer upptar en allt större del av våra liv. Tekniken är med många av oss från att vi vaknar till att vi går och lägger oss, och vi uppges titta på våra telefoner i snitt 150 gånger om dagen. I en undersökning som Svenska dagbladet/Yougov genomförde 2013 svarade 22 procent av svenska föräldrar att barnen klagat på hur mycket de använder sina telefoner. I Stockholm var motsvarande siffra 30 procent.

Så här i semestertider har de flesta mer tid för varandra och många familjer umgås mer intensivt än vanligt. Samtidigt tar få semester från prylarna och fortsätter att vara uppkopplade. Men hur är det med den där snabba Facebook-kollen, de viktiga jobb-mejlet som bara måste besvaras eller det sporadiska nyhetssurfandet? Påverkar det barnen negativt?

LÄS MER: "Man får dåligt samvete över mobilsurfandet"

– Det behöver inte alls vara ett problem om man kollar sin telefon någon gång ibland, det är inte konstigare än att man läser en bok ibland eller står och viskar och är lite frånvarande, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog som främst arbetar med barn, ungdomar och deras föräldrar, till Metro.

Hon menar att det dock blir ett problem om man som förälder har svårt att låta bli telefonen och håller på med den väldigt mycket och så intensivt att man inte hör när barnen tilltalar en eller inte märker när barnen söker kontakt eller behöver hjälp.

– Och det är inte bra för varken vuxna eller barn, för då blir det ingen avkoppling.

LÄS MER: Förskolor larmar: Föräldrars surfande går ut över barnen

Klefbom säger att undersökningar visar att både barn och tonåringar vill vara mer med sina föräldrar än vad de får möjlighet till och att det därför är väldigt viktigt att man är tillsammans den lilla lediga tid man har, åtminstone på sommaren om man har en stressig vardag under vinterhalvåret.

– Jag menar inte att varenda liten familj drabbas av det här, men när det kommer till föräldrar som har en tendens att helt uppslukas så är det ju relationen som hamnar i riskzonen.

Enligt henne finns det många saker man som familj kan göra tillsammans, som både barn och vuxna kan ha glädje av, i stället för att alla sitter på olika håll eller i olika rum. En bra idé är att ta en helt   internetfri, surfplatte- eller telefonfri semester. Om det inte fungerar kan det vara värt att försöka sig på åtminstone en vecka eller en dag, eller endast en dag då all teknik läggs åt sidan. 

LÄS MER: Vi lägger allt mer tid på Facebook 

– Det finns forskning som visar att både familjer och par som ägnar semestern åt varandra håller ihop bättre. Det är mindre konflikter och bättre gemenskap och sammanhållning i sådana familjer, säger Jenny  Klefbom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset