Vädret i augusti har varit extra varmt och fuktigt, och det innebär att du måste vara extra varsam med din mat. ”Är det varmt ute går maten sönder snabbare”, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Det lär knappast ha gått någon förbi att augusti hittills varit en väldigt varm och kvav månad. Det innebär att vår mat blir dålig snabbare.

– Temperaturen är det viktigaste. Luftfuktigheten är heller inte helt oviktig eftersom mikroorganismer behöver vatten för att kunna. Det är väldigt fuktigt nu och när det är fuktigt utgör det en bra grogrund för bakterier och mögelsvamp att växa, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Inga livsmedel är sterila, det finns alltid mikroorganismer på den. Oftast blir maten inte hälsovådlig när den blir dålig, men den kan smaka illa.

– Det finns hundratals olika arter och de flesta arter gör ingen skada. En del är specialiserade på att bryta ned livsmedlet vilket gör att det luktar och smakar illa. En del arter är fenomenala på att producera illaluktande ämnen medan en del andra kanske bara gör det lite surt. Mjölksyrabakterier ger syrlig smak är till exempel rätt vanliga på chark, säger Åsa Rosengen.

► LÄS MER: Möglig mat – nya trenden bland foodtrucks?

Enligt Åsa Rosengren gäller samma generella tips på sommaren som under resten av året. Kött och fisk ska fort in i kylskåpet och ju kallare de förvaras desto längre håller dem. Skaldjur, rå fisk och köttfärs är extra känsliga, och mjölk kan till exempel bli dåligt innan sin bäst före-dag om den står utanför kylskåpet i flera timmar.

– Det som är känsligast är sådant som är osaltat, osyrat, osockrat, näringsrikt och innehåller förhållandevist mycket vatten, till exempel mjölk, grädde, fisk och skaldjur, köttfärs och annat färskt kött samt kyckling. Mikroorganismer vill ha gott om näring och vill inte ha något som hämmar. Det som hämmar är bland annat salt och syra, till exempel i formen av en sillinläggning. Samma sak gäller socker. är Det är därför man tillsätter det i till exempel sylt och marmelad, för att det inte ska växa mögel, säger Åsa Rosengren.

I allmänhet behöver du alltså inte vara orolig, så länge du inte låter kylvaror stå framme i onödan.

– Är man hemma kan man ställa in maten i kylen direkt efter det att man tagit det man ska istället får att låta den stå framme i värmen. Ska man göra utflykter kan man till exempel ta med en kylbag. Är det inte möjligt får man välja mat som kan förvaras i rumstemperatur istället för till exempel en känslig skinkmacka, säger Åsa Rosengren.

► LÄS MER: Nu ska NASA göra mat – av mänskligt bajs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset