Azanzas sparekonom  Claes Hemberg ger sina spartips efter valet.
Azanzas sparekonom  Claes Hemberg ger sina spartips efter valet.

Donald Trump har vunnit det amerikanska valet och oron på börsen är stor. Sparekonomen Claes Hemberg förklarar hur valet av den blivande presidenten påverkar din privatekonomi.

Boräntan

Börsen öppnade på minus fem i dag. Men en fördel med Trumps vinst är enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, att boräntorna kommer att vara fortsatt låga. 

– Ekonomerna vill hålla räntorna på låg nivå när det är oro i världen. Så det är en fördel för svenska bolånare, säger han.

Nackdelen med de låga räntorna är att lönehöjningarna blir lägre.

– Trump är otydlig i sitt sätt att för politik vilket gör att ekonomin kommer att bromsa in. Inbromsningen gör att räntorna kommer att hållas nere och också att löner kommer hållas nere. Har du en sämre tillväxt, till exempel inte sålt tillräckligt många kastruller eller bilar så kan du inte ge högre löner till dina anställda. Det är det vi kommer att se nu det närmaste kvartalet. Det blir antagligen en inbromsning i världsekonomin, säger Claes Hemberg.

►LÄS MER: Avjort: Donald Trump är USA:s nästa president

Pensionen

Pensionssparandet ska inte påverkas av vem som är president i USA, säger Claes Hemberg. Men man kan fortfarande se över om man gjort det man kan för att inte riskera att drabbas av valet.

– Det man kan göra är att välja fonder med låg avgift för då får man behålla mer pengar själv. Så om man är upprörd eller orolig för Trumps seger kan man titta på sitt pensionskonto och titta på att man valt billiga fonder. Varannan svensk har billiga fonder i sin pension och varannan har inte det, säger han.

Sparandet

Men att få sparpanik tjänar ingenting till.

– Vi behöver inte göra stora "Trump-flyttningar" bara för att han vunnit. Däremot kan man alltid titta på avgiften.

Vilket är ditt främsta råd till privatpersoner i Sverige?

– Var beredd på att det kommer att vara en börsoro. Det får vi stå ut med för det går inte att komma undan. Det är väldigt svårt att hitta rätt i oron och göra rätt saker så man gör ofta fel saker. En sak jag är orolig för är räntefonder. De går med minus och det vet folk inte om. Det är lättare att göra fel än att göra rätt när det blåser. Så vänta lite, säger sparekonomen Claes Hemberg. 

►LÄS MER: Så blir du en vinnare på valet – aktierna du ska satsa på

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset