Sveriges ekonomi klarar sig bra under den rådande ekonomiska krisen i Grekland. Men våra sparpengar får ändå ta stryk. För när grekerna bråkar sjunker omvärldens förtroende för EU – och så även börsen.

Montage

Svenska sparpengar påverkas av skuldkrisen i Grekland. 

Eftersom den svenska ekonomin har liten koppling Grekland, påverkas Sverige väldigt lite av den djupa ekonomiska krisen i Grekland. Men det betyder inte att vi är helt skyddade.

LÄS MER: Det här händer i Grekland – skuldkrisen i 10 enkla steg

För eftersom både Sverige och Grekland är med i EU, påverkas vi indirekt av skuldkrisen, förklarar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Deras sätt att stöka och bråka i eurogruppen påverkar den attraktionskraft som EU har på investerare som vill satsa pengar i Europa. Och ju mer grekerna bråkar desto stökigare bild får man av Europa, och det ger en osäkerhet som vi har sett på börsen de senaste två månaderna, säger Claes Hemberg. 

Den som sparar i fonder eller aktier och som nyligen har kikat in på sitt konto märker av det osäkra läget. På sistone har nämligen svenska privatsparares pengar – placerade i europafonder och globalfonder – minskat i värde med tiotals miljarder kronor. 

– Det syns på kontot att de har gått ner någonstans runt tio procent. Det är inte bara grekernas fel, det finns även andra oroshärdar som påverkar, men Grekland är en del av det hela, säger Claes Hemberg.

LÄS MER: Man försöker samla in femton miljarder på internet – för att rädda Grekland 

Men trots att våra sparpengar minskar just nu, finns det ingen anledning till panik.

– Nej, jag tror inte att man behöver vara det minsta orolig, eftersom vi pratar om en sparandeform på flera år. Och på lång sikt har inte Grekland någon effekt, säger Claes Hemberg, som tippar på att Grekland framöver kommer att lämna euron och att börsen då kommer att hämta sig igen. 

Hur ska man då tänka kring sitt sparande i ekonomiskt oroliga tider som dessa? Claes Hemberg tycker ska man göra det väldigt enkelt för sig. Ska man använda pengarna de närmaste tre till sex månaderna ska man ha dem i en kort räntefond, en form av sparkonto med extremt låg risk. 

– Det gäller oavsett vad du tror om Grekland eller resten av omvärlden. Det handlar om att du snart ska ha pengarna och då ska du inte ha dem på börsen, säger Claes Hemberg.

LÄS MER: Turisterna struntar i Grekkrisen

Ska man spara i ett till två år rekommenderar han att placera slantarna i en så kallad blandfond, som innehåller både räntor och globala aktiefonder. 

– Det är först om du sparar på tre, fyra år eller längre som du ska ha rena aktiefonder, som sverigefonder eller globala fonder. Då sparar du i de stora bolagen i världen, som Apple, IBM, och China mobile, säger Claes Hemberg, som tycker att en ekonomisk kris som den i Grekland trots allt kan föra något gott med sig. 

– Det hjälper folk att bli nyfikna på sina pengar och sitt sparande. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset