Anders Ygeman, inrikesminister, vädjar till allmänheten att ha tålamod.
Anders Ygeman, inrikesminister, vädjar till allmänheten att ha tålamod.

Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i Sverige till fyra av fem – det högsta någonsin. Så här påverkas du av den höjda hotnivån.

• Polisen kommer att öka närvaron på offentliga platser. Vid objekt av strategisk betydelse – exempelvis ambassader och flygplatser – kommer säkerheten att höjas ytterligare.

– Vi är fast beslutna om att vidta varje åtgärd för att upprätthålla säkerhet i vårt land. Finns det medborgare som blir oroliga av att se poliser med förstärkningsvapen så ska man veta att de är där för deras säkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman på en presskonferens.

►LÄS MER: Säpo höjer terrorhotnivån – jagar misstänkt terrorist

• Säkerhetspolisen framhåller att folk inte ska vara oroliga utan leva sina liv som vanligt. Det finns inga platser som de råder allmänheten att hålla sig borta ifrån. "Viss vaksamhet", ska man dock ha.

– Jag kommer åka tunnelbana som vanligt, säger Mats Sandberg, chef för Sveriges nationella centrum för terrorhotbedömning, till Aftonbladet.

• Det blir ingen skärpt gränskontroll, meddelade inrikesminister Anders Ygeman.

– Det beslut vi har är bra, och jag ser framför mig att vi vid morgondagens regeringssammanträde förlänger det beslutet med 20 dagar, säger inrikesministern.

LÄS MER: "Hjärnan” bakom terrorattackerna i Paris uppges vara död

• Det ökade trycket på polisen kan leda till att det tar längre tid att utreda mängdbrott, exempelvis inbrott och stölder. Inrikesministern Anders Ygeman vädjar till allmänheten att ha tålamod.

– Jag tror att allmänheten har förståelse för att om vi har ett stort terrorhot mot Sverige så avdelar vi resurser för det, och därmed under en kortare period blir snatterier och andra brott lidande.

• Aktuella råd och information om resor hittar du på Utrikesdepartementets webbsida eller i deras app ”UD Resklar”. De råder dig att alltid läsa på om ditt resmål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik