Stockholms hetaste turistattraktion? Svaret är förmodligen SL:s pendeltåg, i alla fall om du kommer söderifrån med övriga tåg till huvudstaden. I sommar kan 38 000 fler resenärer ta pendeltåget när de inte kommer in till Stockholm Central.

I sommar, 25 juni–19 augusti, stänger Trafikverket av och rustar upp tågsträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra. Den så kallade Getingmidjan är sliten; landets alla fjärr- och regionaltåg söderifrån måste genom för att ta sig till Stockholms hjärta.

Det här gör att det tar stopp i Flemingsberg eller på Stockholms södra för resenärer på alla tåg utom pendeltågen, som går på egna spår in till Stockholm. Men Storstockholms lokaltrafik, SL, lämnar inte någon strandsatt – inte ens på den varmaste badvädersdag. Tre somrar framåt välkomnar SL resenärer att byta till pendeltåg för att kunna resa vidare in till Stockholm City.

38 000 fler resenärer ska med
Sommaren är en lugnare period då det är ungefär hälften så många som reser med pendeltåget som en vanlig vintervardag med 325 000 resor. Trots det, och att tågen går en gång i kvarten, kan det bli trångt på tåg och stationer när omkring 38 000 fler resenärer ska med. Det gäller särskilt på stationerna Stockholm City, Stockholms södra och Flemingsberg.

Kom ihåg att kontrollera biljetten
På många biljetter ingår resan med SL under den här perioden, men det är bäst att fråga sin tågoperatör vad som gäller. Ingår den inte, kan man köpa biljett av personalen i spärrarna till pendeltåget, i en biljettautomat eller i appen SL Reseplanerare och biljetter.

Tips på vägen:

Stockholmare: Tänk på att många av resenärerna är på besök i Stockholm och inte är vana att resa med pendeltågen. Ha tålamod med att det kan bli kö till tågen, hissar och rulltrappor och att du kan få frågor om vägen. Du som kan stan har nu chansen att på riktigt briljera i Stockholmskunskap.

Tillfällig besökare i huvudstaden: Om du brukar tycka att stockholmare stressar fram och är lite svårflörtade – det är nu du ska ta chansen till lite längre snack över landskapsgränserna i kön till hissen eller rulltrappan.

Läs mer och kolla din resväg här!

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset