Nattarbete har en delvis negativ inverkan på både kropp och hjärna, menar professorn Torbjörn Åkerstedt. Men det går att mildra effekterna.
Nattarbete har en delvis negativ inverkan på både kropp och hjärna, menar professorn Torbjörn Åkerstedt. Men det går att mildra effekterna.

Nattarbete påverkar kroppen. Att sova på dagen är inte lika effektivt som att sova på natten. Även matsmältningen fungerar sämre på under småtimmarna. Men det finns några saker man kan tänka på om man jobbar natt och vill leva hälsosamt.

Att jobba natt innebär att man har rutiner som skiljer sig på många sätt jämfört med de som arbetar på dagen. Men det är inte bara dygnsrytmen som blir annorlunda när man jobbar på natten, även kroppen påverkas.

– Människans biologiska system är utformat för att vi ska vara aktiva på dagen och sova på natten, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stockholm stress center.

Under natten sjunker kroppstemperaturen och många av kroppens funktioner fungerar mindre effektivt, exempelvis tarmsystemet. Därför kan det vara bra att tänka lite extra på vad man äter under eller precis efter ett nattpass.

LÄS MER: Sömnexperten: 7 tips som får dig att sova bättre

– Kroppen är inte redo för en blodig biff vid fem på morgonen. Då är det bättre att äta något lättare istället.

Sömnrytmen påverkas också av att man är vaken och arbetar på natten. Hjärnan har svårare att tillgodogöra sig sömnen under dagtid och därför får de som jobbar natt i snitt en och en halv till två timmar mindre sömn per sovtillfälle. Den som inte jobbar nattskift mer än två dagar i veckan kan ta igen sömn under resten av veckan.

– Men har man fler nattskift än så är det bra om man inte försöker ställa om sin dygnsrytm. Kroppen mår bäst av att vi håller oss till fasta rutiner när det kommer till sömn, säger Torbjörn Åkerstedt.

Långsiktigt löper de som jobbar natt större risk att drabbas av exempelvis diabates och hjärt- och kärlsjukdomar.

LÄS MER: Därför ska du sova ut på helgen

– Men det handlar inte om någon större skillnad jämfört med de som arbetar dag. Generellt kan man säga att den jobbar natt borde tänka lite mer på kost och träning än andra, säger Torbjörn Åkerstedt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa