Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket
Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket

Sugen på nya kläder? Så mycket påverkas miljön av din shoppingrunda.

Svenskarna konsumerar kläder för mångmiljardbelopp varje år. Men faktum är att varje nytt plagg du hänger in i din garderob har stor inverkan på miljön. 
– Det är produktionen av plaggen som är den stora miljöboven. Ta till exempel en vanlig t-shirt, som vi alla har ganska många av. För att tillverka en enda t-shirt på 250 gram släpps det ut fyra–tio kilo växthusgaser och det går åt minst 1500 liter vatten, tre kilo råvaror och ett kilo kemikalier, säger Yvonne Augustsson, handläggare på sektionen för miljöfarlig verksamhet och kretslopp på Naturvårdsverket. 

►  LÄS MER: Så påverkar dina vätskeförpackningar miljön

Vilka plagg eller material som är de värsta bovarna är enligt Yvonne Augustsson svårt att säga eftersom det beror på var och hur de producerats och även hur länge vi faktiskt använder dem. Enligt en studie från Svenska MiljöEmissionsData (SMED) slänger varje svensk årligen 7,6 kilo kläder direkt i hushållssoporna, varav över 60 procent är hela kläder som i stället hade kunnat ges bort eller säljas vidare.
– Det är klart att polyester, som är producerad på fossil råvara, inte är att rekommendera i första hand och att det är bättre att köpa något 
i ett förnyelsebart material av cellulosafibrer som exempelvis bomull och lyocell. Men det är inte svart eller vitt eftersom polyester kan vara  återvinningsbart och om  det handlar om en jacka som vi använder i många år så kanske det uppväger det, säger Yvonne Augustsson.

► LÄS MER: Så gör du för att hitta miljövänliga jeans

Hon tipsar om att leta efter miljömärkningar på kläder och inte bara fokusera på material.

I framställningen av bomullsplagg krävs, förutom stora mängder bekämpningsmedel och kemikalier stora mängder vatten, något som blir ett problem då odlingen ofta sker i områden där vatten är en bristvara och där odlingarna måste konstbevattnas. Det gör i sin tur att hela sjöar, så som exempelvis Aralsjön i Centralasien, torkar ur.

► LÄS MER: Zara underkänns – H&M godkäns

– 

Det krävs sådana enorma vattenmängder i både odlingen och i produktionen vid framställning av konventionell bomull. I vissa områden handlar det om 2900 0 kubikmeter vatten för att producera ett kilo bomull, detta är ett problem när bomull ofta odlas och produceras i områden där vatten alltså är en bristvara. Dessutom är reningen av vattnet från produktionsanläggningarna ofta undermålig  vilket bidragit till att  exempelvis grundvattnet på vissa håll i Indien är förorenat så djupt som ner till 100 meter under jord, säger Yvonne Augustsson.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset