Kommer regeringssamarbetet att hålla? Finns det en risk för nyval? Och vem vinner mest på att decemberöverenskommelsen nu faller? Metro guidar i det politiska kaoset.

Osäkerhet präglar det politiska läget efter decemberöverenskommelsens (DÖ) fall. Metro har pratat med politiska experten Stina Morian om vad som blir följderna.

Kan regeringen få igenom sin budget?

– Ja, eftersom det inte finns ett samlat motförslag kommer de få igenom sin budget. Teoretiskt skulle alla andra kunna rösta på exempelvis Moderaternas budget, men det tror jag inte kommer att hända, säger Stina Morian.

Finns det någon risk för nyval?

– Jag tror ingen egentligen vill ha nyval. Särskilt inte KD, för de ligger väldigt dåligt till. Det är bara SD som i grunden vill ha ett nyval. De andra sju partierna, som har majoritet, vill inte det. Både C och KD har föräldralediga partiledare, det känns inte optimalt i en valrörelse.

Kommer Alliansens samarbeta att fortsätta?

– Ja, det tror jag. Socialdemokraterna kommer försöka få till samarbete med C eller FP under mandatperioden. Men de kommer inte klara det om inte FP byter partiledare, och inte ens då. Titta bara på Miljöpartiet, de sjunker jättefort i opinionen och det gör ett litet parti som samarbetar. Så såg det ut i Alliansen också. Att bara vara stödparti skulle de förlora så oerhört mycket på. Det är det som ger det låsta läget, du förlorar på att ta ansvar.

►LÄS MER: DÖ: Borgerliga ledarsidorna positiva

Kommer Ebba Busch Thor kunna fortsätta leda KD?

– Ja, hon räknade med den här förlusten. Däremot är det klart att Kristdemokraterna har en jättestark intern konflikt just nu. Men att peta gruppledaren i riksdagen, som var väldigt fult gjort, tror jag skadade Ebba Busch Thor mer än omröstningen på stämman.

Påverkas regeringssamarbetet?

– Ja, det tror jag. Jag tror att det redan nu är ganska kritiskt, det är inget jag vet, men jag tror det. Det är tydligt att Miljöpartiet inte var helt förberedda på att vara regeringsparti, de har alltid varit i opposition. Jag tror att ganska många hellre skulle se en ensam S-regering att samarbeta med. Men det är en högst teoretisk fråga. Om S förlorar viktiga omröstningar så kanske de gör sig av med MP. Å andra sidan behöver de två andra partier. Det är det som är problemet.

Vem förlorar på att DÖ faller?

– Stabiliteten i riksdagen är den stora förloraren. Sedan har vi inte ens gått in på att Alliansen skjuter sig själva i ryggen. Om de skulle bli större än regeringen i valet 2018 skulle de enligt DÖ få regera, nu får de inte det. Så Alliansen 2018 kan också bli förlorare på grund av detta.

Vem vinner på att DÖ faller?

– De kortsiktiga vinnarna är SD och KD. SD är nog långsiktiga vinnare också. Just nu ser det ut som att politiken består av en vinnare och sju förlorare. Om det kommer att vara så fram till 2018 är jag mer tveksam till, eftersom debatten och politiken kommer förändras tills dess.

►LÄS MER: Alliansen: DÖ har fallit

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik