Efter att stora delar av Gottsundaskolan i Uppsala totalförstörts i en brand är en hel stadsdel påverkad. Nu kämpar kommunens anställda för att hitta nya lokaler till eleverna.

Röken pyr och svarta kolrester finns kvar av det som tidigare var en skola i Uppsala. Två av Gottsundaskolans tre huskroppar totalförstördes av branden natten mot måndagen.

Den tredje huskroppen brandskadades inte men har omfattande rök- och vattenskador.

– Vi arbetar för närvarande med att hitta bra lösningar för skolans elever och personal, på både kort och lång sikt, säger Gottsundaskolans biträdande rektor Jonas Forsberg.

483 elever drabbade – har ingen skola

Gottsundaskolan har 483 elever inskrivna som går i sexan till nian. Gottsundakyrkan ligger alldeles intill skolan och även den hotades ett tag av branden innan räddningstjänsten fick den under kontroll.

Sedan branden har kyrkan fungerat som ett kriscenter och elever och lärare har samlats där för att få stöd och information från kommunen, Röda korset och personal från Svenska kyrkan.

På en stor vit tavla i kyrkan har elever skrivit vad skolan betyder för dem. Ord som ”Älskade skola”, ”Skolan betyder mycket för oss alla” trängs med ”Detta är en total katastrof”, ”Hur ska vi leva utan skolan?” och ”Allt är förstört, min framtid likaså”. Andra skriver ”De som gjort detta har ingen skam i kroppen”, ”Kärlek till personalen”, ”Vi tappade skolan, men inte varandra” och ”Allt är borta nu”. ”Varför?” undrar en annan.

Bad, bibliotek och teaterföreställningar påverkas

På tisdagsmorgonen samlades skolbarnen klassvis i Gottsundakyrkan och fick nya scheman för veckan. Med anledning av branden var en friluftsdag planerad på tisdagen.

Under veckan kommer skolans verksamhet att bedrivas på andra platser och skoldagarna kommer att vara kortare än vanligt. I slutet av veckan kommer skolan ge mer information om var man ska hålla undervisningen den närmaste tiden.

Branden har även drabbat andra verksamheter vid Gottsunda centrum. Alla idrottsaktiviteter i Gottsundahallen ställdes in under måndagen. Likaså det som var planerat i Gottsundabiblioteket och kulturcentret Treklangen.

På tisdagen var Gottsundabadet och Gottsundabiblioteket stängt. Alla föreställningar av ”Du skrattar också” på Gottsunda Dans & Teater var också inställda. Teaterlokalerna skadades inte av branden men fick röklukt och man hoppas kunna hålla öppet under onsdagen.

​– Våra tankar finns med elever, personal och övriga drabbade av branden, skriver en representant från teatern på deras hemsida.

Polisens utredning går vidare

Branden rubriceras som grov mordbrand. De två tonårsflickor som påträffades av polis på väg ut ur skolan när den stod i brand är misstänkta för att ha anlagt branden. Båda är under 15 år och är inte elever på skolan. Skulle utredningen visa att de är ansvariga riskerar deras föräldrar att bli skadeståndsskyldiga.

Ärendet utreds som en så kallad LUL-utredning, med hänvisning till lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Framöver väntar nya förhör med både vårdnadshavare och sociala myndigheter närvarande.

Polisen säger att brottet ses som en isolerad händelse utan koppling till andra händelser, brott eller konflikter.

– Utredningsläget ser för närvarande gott ut. Vi har bland annat en del intressanta tekniska spår, säger kammaråklagare Arash Zavosh.

Först på onsdagen kan poliser göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

– Tekniker kommer då med brandhund. Det är fortfarande en het zon så de kan inte gå i området just nu, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid polisen i Uppsala.

LÄS MER: 483 elever skollösa efter brand – två misstänks för mordbrand

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset