Svampar är väldigt väderkänsliga.
Svampar är väldigt väderkänsliga.

Regn och sol om vartannat. På vissa ställen i landet har svampen varit rekordtidig, på andra håll är det glesare mellan dem. Svampkonsulenten siar om hur svampsäsongen kan påverkas av det ombytliga vädret.

Svampsäsongen kom igång tidigt i år i södra Sverige och på västkursen på grund av regn. Men efter det blev det torrt. Vädret har under den senaste varit varierat, vilket påverkat svampen.

Den som följer svampforum i sociala medier kan se att delikatesserna på sina håll  börjat skjuta upp ur marken ordentligt. ”Det börjar röra på sig ordentligt i Borås-skogarna”, skriver en kvinna i en av de största Facebookgrupperna. En kvinna i Skåne delar med sig av bilder på en stor mängd av stolt fjällskivling från en svamptur i dagarna. Men en kvinna i Södermanland klagar på att det är för torrt, och en annan kvinna i Närke skriver att hon inte minns när det regnade senast.

Så här ser det ut i Sverige just nu. Varierade temperaturer och varierat väder har gjort att möjligheten att hitta svamp skiljer sig stort.

– I norr har man haft höstväder med långkalsonger och i södra Sverige har svampsäsongen varit igång länge. Det är väldigt olika, säger svampkonsulenten Michael Krikorev.

Mest förvånande är att det kommit så mycket karljohan på sina håll så här tidigt, tycker han själv. Men än är det för tidigt att prata om ett så kallat karljohanår.

– Karljohan gillar torrt och varmt, och att det kommer rejält med regn under en kort tid i juli eller augusti. Om det blir så kan det bli ett karljohanår, säger Michael Krikorev.

LÄS MER: 7 giftiga svampar du ska undvika att plocka 

Den senaste tidens torrperiod har bland annat slagit mot kantarellerna på sina ställen. De vill ha regelbundet regn för att kunna komma i stora mängder framåt augusti och september.

– Här i stockholmstrakten där jag bor har det till stor del varit väldigt torrt. Det dök upp en del svamp efter regnen för några veckor sedan, exempelvis snöbollschampinjoner och lite kantkremla. Men inga mängder alls, säger Michael Krikorev.

Även om svampsäsongen startade ovanligt tidigt i år så är Michael Krikorev inte alltför förvånad över det. Svampsäsongerna skiljer sig stort från år till år, men det kan även ha blivit en generell förskjutning mot en tidigare svampsäsong.

– En del studier visar på att svampsorterna har börjat komma en till två veckor tidigare. Där kan man möjligtvis dra kopplingar till klimatförändringar, säger han.

Exakt hur höstens svampsäsong blir återstår att se. Michael Krikorev tips till den som ska leta svamp är att undersöka på en SMHI-karta vart det har regnat den senaste tiden. Ungefär en till två veckor efter en rejäl rotblöta tittar ofta svampen fram.

– På de ställena kan man tänka sig att det har dykt upp svamp. Regnet behövs för att svamparna ska komma igång, säger Michael Krikorev.

Ett bra svampväder kan vara motsatsen till det väder som de flesta semesterfirare vill ha. Men Michael Krikorev har en bra vädermix klar för sig.

– Jag hoppas på soliga dagar under semestern, men även regniga nätter för svampens skull, säger han.

LÄS MER: Jonas Cramby: Så tar du hand om svampen 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kantarell svamp