Sommaren har bjudit på en hel del grådaskigt väder hittills. Hur påverkar det svenskarnas välmående? Metro har pratat med psykologiprofessorn Per Carlbring.

Regn, kyla och grå himmel har präglat sommaren på många håll i landet. Rubriker som ”det blir ingen sommar” och ”håll tummarna för augusti” har florerat i medier – och snart ska många kliva in på jobbet igen efter semestern.

Hur påverkar grusade solförhoppningar vårt välmående?

– Har man kämpat och sett fram emot semestern kan man bli besviken. Det som är extra jobbigt är att man inte har någon kontroll över vädret, man känner sig maktlös, säger Per Carlbring, professor på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

LÄS MER: Väderkaoset: Här är det kallare i dag än vad det var i december

De flesta som får sin första panikattack får den under våren eller sommaren. Något som i vissa fall kan påverkas av utebliven sol och värme.

– Man kanske hade sådana höga förhoppningar och så blev det inte som man tänkt sig, vilket kan öka stressen, säger Per Carlbring.

Under semestern tillbringar människor ofta mer tid med nära och kära. Dåligt väder kan även ha negativ inverkan på relationer, tror professorn.

– Det är inte så för alla, men det kan vara påfrestande för relationer. Maktlösheten, att vädret lever sitt eget liv, kan spä på irritation i förhållanden.

LÄS MER: Njut av solen – det ser ut att regna hela helgen

För att undvika att bli deppig finns det en del saker man kan tänka på.

– Det bästa är att man tänker att vädret är som det är och försöker göra det bästa av det. Kanske kan man försöka komma ikapp i garderoben eller göra något annat nödvändigt. Låt inte allting bli grått, säger professorn, säger Per Carlbring.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset