Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.
Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

Kommer du kanske dricka mer alkohol så här i semestertider? Du är inte ensam. Men semesterdrickandet behöver inte vara så farligt som många kanske tror – så länge det inte går överstyr.

En solig dag på stranden och sedan ett par glas vin till middagen. Likadant i morgon. Och resten av veckan. I fyra veckors tid.

Känner du igen dig?

Många svenskar kommer tillbaka till jobbet efter semestern och tycker kanske att de både ätit och druckit lite för mycket. Men hur farligt är egentligen semesterdrickandet?

– För de flesta är det inget bekymmer. Man återgår till sina vanliga rutiner och drickande när semestern är slut, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

►LÄS MER: De flesta som dricker för mycket är inte alkoholister

Men han menar att det finns en grupp som ligger i riskzonen – de som dricker mycket alkohol året om.

– När semestern sedan bryter ut dricker de väldigt kraftigt. Då kan det vara svårare att sedan återgå till måttligt drickande när andra gör det. Så på det sättet är det är semestern en riskperiod för den grupp som kanske är lite mer sårbar eller utsatt, säger Sven Andréasson.

Men om man tar ett eller två glas vin varje dag under fyra veckors period, påverkar det kroppen på något skadligt sätt?

– All alkoholkonsumtion är ju en risk på något sätt, blodtrycket stiger till exempel litegrann, men för de allra flesta spelar det ingen roll.

Åsa Magnusson är överläkare vid beroendecentrum Stockholm.

– Det är ju inte nyttigt för kroppen att dricka alkohol, men kan man behärska sig och dricker ett eller två glas under ett par veckors tid så kommer det väl inte leda till några men, om man håller det på den nivån.

Men precis som Sven Andréasson menar hon att det kan bli besvärligt för den grupp som redan innan semestern ligger i riskzonen.

►LÄS MER: Var tredje student dricker farligt mycket alkohol

– För dem kanske arbetet och de regelbundna rutinerna gör att man sköter sig och dricker mindre. Då kan jag föreställa mig att det sticker i väg och blir väldigt mycket mer under semestern, säger Åsa Magnusson.

Enligt henne innebär riskzonen mer än 9 standardglas i veckan för kvinnor och mer än 14 standardglas i veckan för män.

– Ligger man i riskzonen innan så är det lätt att det går överstyr under semestern. Jag tycker att alla ska reflektera över sin alkoholkonsumtion. Som ett helhetstänk över sin egen hälsa, säger Åsa Magnusson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset