Godis bör begränsas till en dag i veckan. Arkivbild.
Godis bör begränsas till en dag i veckan. Arkivbild.

Övervikten hos barn ökar världen över. Mahnoush Malek, dietist och specialist på barnfetma på Karolinska universitetssjukhuset, tipsar om hur man kan göra som förälder till ett barn med övervikt eller fetma.

Första steget

Om du är orolig för att ditt barn har övervikt, prata med en sjuksköterska på barnavårdscentralen eller skolsköterskan.

– Det sker insatser från sjukvårdens håll just nu, vi ska vara de som är ögonen och hjälper till att upptäcka det här, säger hon.

Hur du pratar med barnet

Det beror på hur gammalt barnet är. Forskning visar att ju yngre barnet är när man börjar med insatser, desto bättre.

– Små barn behöver inte bli varse om vissa förändringar. Oavsett ålder är det viktigt att aldrig kommentera fysiken och inte säga saker som "om du går ner så blir du fin". Det är inte utseende och vikt, utan hälsa som ska vara i fokus, säger Mahnoush Malek.

När barnet frågar om sin vikt:

– Vi ska inte prata om vikten som en del av barnet som är fel. Då får man säga att "det handlar inte om att du är tjock, du är perfekt som du är, men vi måste göra förändringar för att din kropp ska må bättre".

Maten som ska bort

Forskning har visat är att det finns en klar koppling mellan söta drycker och ett högre BMI.

– En av de första åtgärderna är att ta bort dem, även juicen. Sen kan det vara bra att begränsa intaget av godis och snacks, kanske införa lördagsgodis.

Högtider och kalas

Försök att inte skicka iväg barnen till kalas hungriga, det kan även vara bra att diskutera regler innan.

– Det kommer att finnas mycket godis och det kan vara okej att ta en bit tårta och en kaka, men man kan till exempel komma överens om att godispåsen tas med hem och inte äts på kalaset. Man kan även prata med andra vuxna på plats.

Grönsaksvägraren

– Jag stöter ofta på barn som inte alls tycker om grönsaker, men det kan ta 20 gånger innan man vänjer sig vid en smak. Man kan ta med barnet i mataffären och låta det välja grönsaker. Det gäller att inte ge upp. Man behöver inte göra alla förändringar på en gång, men varje steg är bra.

Fysisk aktivitet

– Barn tenderar att röra sig mindre på helgerna än på vardagar. Man kan tänka på att begränsa tiden framför surfplattan eller tv:n och göra aktiviteter tillsammans som barnen tycker är roliga, då är det troligare att de fortsätter, säger Mahnoush Malek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset