I dag kommer barn till på många skilda vis. Vissa föds av den som blir ens mamma, andra föds av sin pappa, värdmoder, eller någon som inte har möjlighet att ta hand om en bebis. Sexologen Suzann Larsdotter ger sina bästa tips hur du ska svara på barnens frågor om hur de blivit till.

IBL/Alamy/Marcel Mooij
Böcker kan vara en   genial genväg till diskussioner om kroppen och hur barn blir till, menar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Förr eller senare är många föräldrar med om det – att de får svara på frågan hur barn blir till. En obekväm fråga att svara på kan en del tycka. Men Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, menar att det viktigaste är att vara ärlig och konkret – och att utgå från barnens egna frågor. 

LÄS MER: Klimakteriekalaset – 4 anledningar till att det är härligt att bli äldre 

– Anpassa svaren till barnens utvecklingsnivå. Lyssna till barnets fråga och svara utifrån det. Ta det lugnt, ha ögonkontakt och sätt dig ned tillsammans med barnet och prata. Säg exempelvis inte att barn blir till efter att mamma och pappa har kramats. En del uttryck som har en symbolisk innebörd, tolkas ofta konkret av barn och kan bli förvirrande, säger hon och fortsätter:

– Berätta i stället om att barn blir till genom att spermier möter ägg. Detta kan ske via samlag men också genom att någon inom sjukvården hjälper spermierna att möta ägget, säger Suzann Larsdotter.  

En annan sak som är viktig att tänka på enligt Suzann Larsdotter är att alla barn inte har en mamma och en pappa, utan att familjer kan se ut på olika sätt men också att barn kan bli till på olika sätt så som provsrörsbefruktning och insemination. 

LÄS MER: Experten: Det gör ont både att bli lämnad  – och att lämna 

 – Vissa barn har en förälder och andra kan ha fler. Tänk också på att alla barn inte legat i sin mammas mage utan kan ha varit i en annans mage och idag finns det också barn som legat i sin pappas mage (transmän som har fungerande äggstockar och livmoder kan bli gravida och föda barn), säger hon och tipsar om att barnböcker kan vara en genial genväg till diskussioner om kroppen och hur barn blir till.

LÄS MER: Här är säsongens bästa sexleksaker 

3 böcker som hjälper föräldrar att svara på frågan om hur barnen blev till

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset