Det kan vara kämpigt att prata om relationer, kropp och sexualitet, speciellt för tonårsföräldrar. Här kommer några tips till dig som är tonårsförälder för att du ska våga fråga om hur din tonåring har det och reda ut vad hen vill prata mer om.

sexual1. Första samtalet kan vara lite svårt

Var snäll mot dig själv. Det är inte konstigt du känner dig osäker eller ovan ifall det är första gången sex och samlevnad ska tas upp. Tänk på att det inte behöver bli ett enda stort samtal som täcker allt utan något ni kan prata om flera gånger och lite i taget. Tanken att första samtalet inte behöver vara perfekt gör det enklare att komma igång.

2. Avdramatisera

Försök signalera att du inte tycker att det är pinsamt att prata om kroppen, sexualitet och relationer. Ett sätt är att närma sig ämnet kan vara apropå till exempel tv-serier, bloggare och filmer – ett litet avstånd från verkliga livet kan vara bra i början. Du kan fråga om kompisar som blivit ihop med någon för att sedan fråga hur de själva har det på relationsfronten. Låt dem känna att är ett vuxet bollplank i de här frågorna.

►LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

3. Akta dig för förutfattade meningar

Antar du saker oreflekterat? Som att din tonåring redan har haft sex med någon, eller absolut inte har haft sex med någon, som att tonåringar tittar mycket på porr alternativt inte tittar på porr alls, som att din tonåring är hetero eller inte är bi. Det kan göra din tonåring väldigt trött och irriterad. Bättre då att visa du är nyfiken på din tonårings tankar och att du respekterar dem. Viktiga saker går inte att ta för givet – som vem din tonåring är, vem eller vad hen gillar. De vet oftast inte allt om dig och dina relationer och en ömsesidig förståelse för det kan bredda bägges perspektiv.

4. Sexualupplysning då och nu

Berätta vad du hade för sexualupplysning när du gick i skolan, vad som togs upp, vad du saknade då. Be din tonåring beskriva hur deras upplysning ser ut och vad de hade velat höra mer om. Ifall upplysningen är verkligt dålig – ta upp det med skolan.

►LÄS MER: Trenden för frånskilda

5. Glöm inte internet!

Unga är ofta bättre än sina föräldrar på att hitta information på nätet. Så be om tips var de brukar leta fakta! Titta själv, titta tillsammans. Bra sajter är till exempel Umo eller RFSU, RFSL Ungdom eller Transformering (umo.se, rfslungdom.se, transformering.se). Där finns fakta om unga som en del vuxna inte vet. Där kan samtal starta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset