Om din arbetsgivare övervakar din jobbdator har du rätt att informeras om det innan det sker.
Om din arbetsgivare övervakar din jobbdator har du rätt att informeras om det innan det sker.

Har du sparat privata bilder på jobbmobilen? Och mejlar du familjemedlemmar från jobbdatorn? Enligt Maria Nilsson på Unionen övervakas allt fler svenskar på jobbet. Här listar hon fem saker du bör tänka på när du använder jobbtekniken privat.

Övervakning blir allt vanligare

I dag är det vanligt att anställda gör privata saker på jobbmobilen på arbetstid och samtidigt jobbar när de är hemma. Enligt Maria Nilsson, regionordförande på Unionen Stockholm, blir det samtidigt allt vanligare att arbetstagare utsätts för någon form av övervakning på jobbet. Det kan handla om allt i från att sätta upp kameror på arbetsplatsen till att bevaka datorer och Facebook-konton.

Det ska finnas regler och riktlinjer

Enligt Maria Nilsson bör alla arbetsgivare sätta upp regler för hur tekniken som de anställda använder i jobbet hanteras. Om arbetsgivaren inte tolererar att de anställda gör vissa saker på jobbdatorn ska de anställda också informeras om det. Se därför till att läsa igenom de kontrakt du får i din tjänst noggrant och fråga om det är något du inte förstår. Om arbetsgivaren vill utföra någon typ av övervakning bör det även förhandlas med facket och i vissa fall finns detta redan reglerat i kollektivavtalet.

LÄS MER: Ny rapport: Så övervakas du av din chef

Arbetsgivaren måste informera

Enligt Maria Nilsson ska arbetsgivaren, innan en kontroll genomförs, informera de anställda om syftet med övervakningen och vad som räknas som tillåten användning. Arbetsgivaren ska också vara tydlig med under vilka förutsättningar man kan komma att misstänka ett missbruk samt vilka konsekvenser det kan resultera i.

Övervakning kan vara olagligt

Om det inte finns några riktlinjer för hur övervakning hanteras på jobbet blir det ofta väldigt otydligt för både arbetsgivare och anställda. Enligt Maria Nilsson riskerar både arbetsgivare och externa säkerhetsföretag som hanterar övervakningen allvarliga sanktioner vid bristande kommunikation eller lagöverträdelser.

Tips till dig som arbetstagare

Enligt Maria Nilsson är det bästa som arbetstagare att ha som regel att inte förvara några privata filer eller göra personliga saker på exempelvis jobbdatorn. Om du måste förvara privata filer på datorn bör du lägga allt i en mapp märkt ”privat” för att vara tydlig med vad som är vad. Hon rekommenderar också att ha en privat mobil för att lättare kunna skilja mellan jobb och privatliv, även om du får använda din jobbmobil på fritiden.

LÄS MER: Forskaren varnar: Så spionerar apparna på dig när du sover

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset