Det finns gott om billiga eller till och med gratis webbaserade verktyg för projektplanering ute på nätet. 
Det finns gott om billiga eller till och med gratis webbaserade verktyg för projektplanering ute på nätet. 

Gunnar Wettergren. 

PROJEKTARBETE. Att arbeta i projektform blir allt vanligare och därmed har effektiv projektplanering blivit big business. Men det kan lätt gå fel ändå.

Två tredjedelar av alla påbörjade projekt i svenska företag misslyckas, bland annat på grund av bristfällig projektledning. Det visar en studie från rådgivningsföretaget KPMG. Fällorna är många, men det går att ro projektet i hamn – även med tunn plånbok.

– Bara det som kan gå fel är ett stort område. Man kan bli helt paralyserad av behovet av att planera, många hamnar i en sits där man helt enkelt inte kan lyckas, eller så har man för lite tid innan man ens hunnit börja. Det klassiska problemet är att ramen för projektet ökar utan att resurserna tillkommer i samma takt, eller att kunden ändrar sina krav under projektets gång, säger Gunnar Wettergren, forskare och lärare inom projektledning vid Stockholms universitet.

I dag finns en mängd webbaserade billiga eller helt gratis projektverktyg som kan vara ett bra alternativ för små företag där resurserna måste komma inifrån.

– Det är ganska dyrt att hyra in hjälp, så de flesta mindre företag försöker nog köra på själva, särskilt om det handlar om interna projekt. För ett mindre företag som inte har råd att bygga upp hela den infrastruktur som krävs kan webbaserade verktyg vara en god hjälp.

5 plånboksvänliga projektverktyg online

Metro Teknik har tittat närmare på billiga och gratis projektverktyg med åtkomst från internet. Här är fem av dem.


Clocking it

Pris: Gratis.

Gränssnitt: Tidslinje eller kalender.

Användarvänlighet: Relativt god, men det är svårt att hitta hjälp om man går vilse bland menyerna. I stället för att lägga info om funktionerna bredvid menyerna får man söka bland gamla frågor i supportforumet eller posta egna frågor och invänta svar.

Funktioner: Egen wiki, chatfunktion, diskussions- och supportforum, bjud in fler användare, bifoga filer.

Passar för: Stora projekt för både enmansprojekt och för arbetsgrupper med många deltagare där alla jobbar på distans.

Scrumy

Pris: Sju dollar i månaden eller 60 dollar per år.

Gränssnitt: Linjärt. Tjänsten liknar en anslagstavla med rutor där man flyttar post-it-lappar framåt en ruta i taget.

Användarvänlighet: Mycket god. Det går enkelt och snabbt att komma igång. Avklarade moment dras manuellt över i färdigt-rutan.

Funktioner: Få, men smarta. Varje dag tas en skärmdump av projektet så att användare kan se framstegen. Det går också att jobba mot en deadline, och spara framtida uppdrag i en backlog tills de ska läggas på anslagstavlan.

Passar för: Mindre avancerade projekt.

Mindmanager 8

Pris: 400–3 000 kronor beroende på hur många som köper in programmet.

Gränssnitt: Mindmap.

Användarvänlighet: Ett projekt i Mindmanager kan göras både lätt eller svårt, men det är i båda fallen lättöverskådligt. En stor mängd funktioner gör att det kan ta tid att sätta sig in i.

Funktioner: Hyperlänkar, dra in dokument utan att öppna externa program. Rättighet att ändra eller läsa i mind-mappen kan ställas in. Mindmappen kan exporteras till både pdf:er och flashfilmer.

Passar för: Både enmannapro-jekt och för arbetsgrupper med många deltagare där alla jobbar på distans.

OpenGoo

Pris: Gratis.

Typ av verktyg: Liknar ett forum där alla pågående moment sammanfattas på första sidan i små boxar. Tjänsten är byggd på öppen källkod och kräver nedladdning, men nås via webben.

Användarvänlighet: God. Tjänsten är lättbegriplig och innehåller lagom mycket lätthittade funktioner.  

Funktioner: Egen och gemensam kalender, länka in dokument, skicka e-post, lista och bocka av projekt, ge kommentarer och skriv anteckningar.

Passar för: Både stora och små organisationer med många fortlöpande projekt.

CO-OP

Pris: Gratis, kan kompletteras med applikationen Harvest som kostar pengar.

Typ av verktyg: Logg. Tjänsten ser ut som en gästbok där användarna skriver och berättar hur långt de har kommit med sina uppdrag.

Användarvänlighet: Mycket god.

Funktioner: Dela med dig av hur det går för dig eller ditt arbetslag i ett projekt. Skriv en agenda över dagens planerade händelser och kolla på allas gemensamma agenda. Med Harvest ingår klockfunktion som tar tiden på alla delmoment i ett projekt.

Passar för: Organisationer där användarna inte behöver ha så djup insyn i varandras arbete.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset