Hur ska julinredningen 2016 se ut? Metro lät tre inredningsexperter berätta om årets trender på allt från färger och adventsljusstakar, till julgranar och julkulor.

 

TT bild
Röda och silvriga kulor i granen kommer vi se mycket av i jul. 

Testa andra blommor i jul än den klassiska julstjärnan. 

 

TT bild
Kitsch är på väg ut så lägg undan din färgglada blinkande tomte ett tag. 

Sanna Fischer, redaktör på Metro Home:

Vad tror du vi får se för färger i jul?

– Jag tror det blir mycket metall. Vi går bort från mässingen och tillbaka till silver, Det känns som att vi går tillbaka till en mer klassisk jul med mycket rött också. Den klassiska adventsljusstaken i trä kommer tillbaka, silverkulor i granen, röda sidenrosetter och julgransljus med klämmor istället för ljusslingor i granen.

Om man ska köpa en inredningspryl i jul, vad ska man då köpa?

– En vacker adventsljusstake. En klassisk träljusstake som ser ut som ett upp- och nedvänt v.

Vad är på väg ut ur vårt hem?

– Den kitschiga trenden. Plasttomtar, rosa granar och färgglada saker. Och så tycker jag personligen att man kan byta ut julstjärnan, alltså blomman. Byt ut den mot rosor och tulpaner istället.

Stefan Nilsson, trendexpert:

Vilka är årets jultrender?

– Det finns två dominanta inslag bland årets jultrender. Den ena är vinrött vilket vi kommer att se som inslag i julkulor eller i blommor. Den andra är vit metall som kan ersätta mässingen när man tröttnat på den. Vit metall tror jag vi kommer se överallt, man kan klä hela granen i det, bara ha julkulorna vita eller i adventsljusstakarna. Personligen tycker jag det är lite färglöst.

Om man vill föra in något nytt i inredningen i jul, vad ska man då köpa?

– Jag tycker man ska satsa på blommor. Det är en stor grej internationellt. Vinröda blommor som cyklamen eller kanske färgad mossa.

Vilken jultrend tror du är på väg in?

– Det är vanligt nu att vi har flera granar i hemmet, en fingran och en gran som barnen får pynta. Jag tror vi kommer plocka in våra personliga hobbys när vi klär våra granar. Gillar man att resa kanske man hänger upp tags i granen, är man vegan kanske man hänger upp grönsaker?

Vilken juldekoration är på väg bort?

– Tomten försvinner sakta men säkert som dekoration och ersätts med djur som isbjörnar och pingviner. Just nu är han i alla fall på paus.

Ida Rynegård, inköpare på Newports julshop på NK, Stockholm: 

Vilken är årets trend bland juldekorationer?

– Det går mer mot vackra dekorationer, vackra julkulor, mycket rött och silver. Julkulorna är inte bara enkla och släta utan de har det lilla extra. Vi kommer att se en del guld också, alltså ganska traditionellt.

Vad köper folk extra mycket av i år?

– Belysning helt klart. Fina ljusslingor, adventsstjärnor, adventsljusstakar har vi sett stort intresse av. Adventsstjärnorna har till exempel kommit med olika mönster som gör att ljuset kommer ut på fint sätt. I granen är fortfarande ljusslingor stort men man har dem också på matbordet eller i en skål som dekoration.

Vad är på väg bort ur vårt hem på julen?

– Saker som blinkar och ändrar färg. Julen går mer åt det ombonade hållet och det ska vara mer enhetligt och fint.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset