Jättepandan Tian Tian tar en paus från bambubladen och mumsar lite frusen frukt på djurparken i Washington i USA. Arkivbild.
Jättepandan Tian Tian tar en paus från bambubladen och mumsar lite frusen frukt på djurparken i Washington i USA. Arkivbild.

De är fortfarande sårbara – men inte längre utrotningshotade. Tillvaron för den globala kändisen jättepandan har säkrats för nu, mycket tack vare Kinas långvariga åtgärder.Men vad är hemligheten bakom framgången?

Jättepandan har gjort sig känd av flera anledningar, bland annat för sin sällsynt söta uppsyn, stora aptit på bambu – och mängder av varningar under årens lopp om att arten riskerar att försvinna. Men nu ser framtiden ljusare ut sedan Internationella naturvårdsunionen (IUCN) ändrat den svartvita björnens status från utrotningshotad till sårbar.

Bakom den glädjande statistiken finns årtionden av insatser från Kina. Här är fem åtgärder som räddat jättepandorna från utrotningshotningens rand.

1. Fortsatt bambufest

Jättepandan lever på en nästan uteslutande vegetarisk diet och lägger majoriteten av dygnets vakna timmar på att leta och äta bambu, över tio kilo varje dag. Kina har skapat 13 reservat, både för att förhindra tjuvjakt men också för att bevara de bambuskogar som fungerar som pandornas livsnödvändiga skafferi.

IUCN varnar dock för att lyckan kan vara kortvarig – över en tredjedel av bambuskogarna kan försvinna inom 80 år på grund av klimatförändringarna.

2. Stöd till grannar

Lantbrukare som bor nära pandareservaten kan utgöra ett orosmoln för bevarandet av arten. Men staten har betalat ut bidrag i utbyte mot att bönderna avstår från att skada miljön genom att bland annat använda konstgödsel och bekämpningsmedel.

Offer för pandaattacker (de är tydligen inte så gulliga som de ser ut) har också kompenserats. En lantbrukare som hamnade i verklighetens Pandemonium – när han bets i låret av en vild panda – fick förra året ta emot motsvarande över 750 000 kronor.

3. Internationellt samarbete

Kompetens och medieexponering. Det är två viktiga anledningar till varför Kina de senaste 30 åren välkomnat internationella organisationer som velat studera pandor. Bland annat har Världsnaturfonden varit på besök och deras pandalogotyp har bidragit till dess globala ikonstatus.

4. "Pandanomics"

Alla jättepandor kommer från Kina. Finns det en på din lokala djurpark är den troligtvis utlånad. För närvarande har Kina, i utbyte mot ganska stora summor pengar, lånat ut 40 pandor till 15 länder, enligt nyhetsbyrån AFP. Vinsten används till insatser för jättepandans bevarande.

5. Tar inte ut vinsten i förskott

Trots glädjande utveckling vägrar Kina sola sig i glansen. I stället framhålls att jättepandan fortfarande befinner sig i överhängande fara och det har höjts kritiska röster om att det var för tidigt att ta bort jättepandan från listan över utrotningshotade djur.

AP/TT
Pandalycka i kinesiska Chengdu. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset