Var går det att förtidsrösta, vad betyder det när någon kryssar sig in i parlamentet, och kan jag rösta även om jag tappar bort mitt röstkort? Metro guidar dig till att göra din röst hörd i valet till Europaparlamentet 2019.

Den 26 maj går EU till val, men redan nu går det att förtidsrösta på vilka politiker du vill se representera Sverige i Europaparlamentet.

LÄS MER: Allt du behöver veta om EU inför valet 2019

Får jag rösta?

Är du 18 år eller fyller 18 senast på valdagen är du gammal nog att rösta. Du måste dessutom vara svensk medborgare, folkbokförd i Sverige nu eller tidigare. Är du medborgare i något annat EU-land och folkbokförd i Sverige kan du också ha rösträtt, men du har bara rätt att rösta i ett land. Om du fått hem ett röstkort med posten betyder det att du har rösträtt. Har du inte fått ett röstkort? Lugn, det går att beställa ett nytt hos din kommun eller hos Valmyndigheten.

Johan Nilsson/TT

Hur röstar jag?

På röstkortet du får hem senast tre veckor före valet står det vilken vallokal du är registrerad på och vilka öppettider som gäller där. Den vallokalen är bara öppen på valdagen. Men vill du förtidsrösta kan du göra det i vilken förtidsröstning som helst i hela Sverige. Här ser du alla röstmottagningar som är öppna för förtidsröstning.

När du går till hittat en vallokal du kan rösta i är det bara några få steg kvar tills du kan säga att du har röstat i EU-valet:

  1. Se till att du har legitimation. Om du röstar i din vallokal på valdagen går det bra utan röstkortet, annars ska du ha med dig det också.
  2. Ta med dig valsedeln till partiet du vill rösta på in bakom ett valbås. Det är till för att du ska vara säker på att ingen ser vad du röstar på, eller påverkar dig till att rösta på något annat än det du vill. Om du vill vara extra säker på att ingen vet vad du röstar på kan du ta flera valsedlar från andra partier än det du slutligen lägger i kuvertet, men nu kommer valsedlarna till skillnad från tidigare val också vara avskärmade.
  3. Lägg valsedeln med partiet du vill rösta på i kuvertet. Vill du personrösta kryssar du i namnet på personen du vill rösta på.
  4. Har partiet du vill rösta på ingen valsedel i lokalen? Ta en blank valsedel och skriv så tydligt du kan vilket parti och om du vill personrösta även namnet på den av partiets kandidater du vill rösta på. Lägg det pappret i kuvertet.
  5. Visa legitimation och röstkort till personalen som tar emot rösterna. De ser till att det är just du, och ingen annan, som lämnar in din röst.
  6. Se när personalen lämnar kuvertet i valurnan. När det väl ligger där kan ingen ta upp det igen förrän rösterna ska räknas.
  7. Grattis, du har röstat!  Nu är det bara att vänta in resultatet.

LÄS MER: Partierna: Så mycket lägger vi på EU-valet

Foto: Mathieu Cugnot/EU

LÄS MER: Så påverkar EU dig – i mataffären

Vanliga frågor och svar

Vad händer om jag ångrar mig?

Om du förtidsröstar och sedan ångrar dig är det bara att gå och rösta igen på valdagen. Då blir det den rösten som räknas. Men du kan inte förtidsrösta flera gånger, då blir nämligen alla röster ogiltiga.

Jag är utomlands under hela röstningsperioden! Vad gör jag?

I flera länder kan du rösta på den svenska ambassaden. Det går också bra att brevrösta, då beställer du ett särskilt material från antingen Valmyndigheten, din kommun, svenska ambassaden eller ett svenskt konsulat.

Vad händer om jag inte kan gå till en röstlokal? 

Det finns flera anledningar till att inte kunna ta sig till en röstningslokal. Om du är sjuk, funktionsnedsatt eller intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan du rösta genom bud.

För att få vara bud måste personen vara 18 år, ha ett giltigt legitimation och vara närstående till dig. Din äkta make eller maka, sambo eller familjemedlem kan vara bud. Det går också bra att låta vårdpersonal eller andra som hjälper dig i vardagen ta din röst åt dig. Du ska också ha ett vittne närvarande när du ger din röst till ditt bud, för att garantera att ingen förfalskar din röst.

Om du inte har någon som kan vara bud åt dig kan du kontakta din kommun. De kan ordna så en röstmottagare kommer hem till dig.

Vad behöver jag tänka på när jag ska rösta?

Det viktigaste är att du tar med ett legitimation, annars får du inte rösta. Om du inte har en giltig id-handling kan en person som känner dig följa med och intyga att du är den du säger att du är. Den personen måste visa sin identitet med ett legitimation. Du ska också ta med dig ditt röstkort.

LÄS MER: Viktigaste frågorna i EU-valet enligt väljarna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset