Några av rubrikerna under den svenska valdagen.
Några av rubrikerna under den svenska valdagen.

Under valdagen rapporterar medier över hela världen om det svenska valet. Metro har samlat några exempel.

BBC: Stort fokus på flyktingkris och SD

Foto: Skärmdump/BBC.

Det brittiska etermediet BBC lyfter i en artikel på valdagen fram att den svenska ekonomin går bra, men att många väljare oroas över att välfärden är satt under press efter flyktingkrisen hösten 2015. Tidningen tar också upp att miljöfrågan är något som många svenskar bryr sig om, speciellt efter den långa, heta sommaren och de allvarliga skogsbränderna.

Att Sverigedemokraterna fått runt tjugo procent i många opinionsundersökningar är också något som behandlas av BBC, i artikeln som även har ett historiskt avsnitt där de berättar mer om Sverigedemokraterna som parti och partiets historia.

LÄS MER: Här är frågorna som partiledarna inte vill svara på

CNN: Rapporterar om jämnaste striden på årtionden

Foto: Skärmsump/CNN.

I en artikel på valdagen har CNN pratat med Niklas Bohlin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, som siar om att regeringsbildningen kan bli den mest komplicerade i modern tid. Även CNN lyfter upp att Sverigedemokraterna ser ut att gå framåt och skriver att de svenska väljarna är splittrade i sin attityd gällande invandring, och att valet kan bli det en av de jämnaste striderna på årtionden.

CNN intervjuar även en väljare som säger att miljö och ekonomi är viktiga frågor, och att hon tycker att även integration är en viktig fråga, men att hon inte är säker på att Sverigedemokraternas väg är rätt att gå.

Sky News: Tar sig till Malmö för att skildra valet

Foto: Skärmdump/Sky News.

Mediehuset Sky News har tagit sig till Malmö för att rapportera om det svenska valet. Tidningen lyfter upp att Stefan Löfven sagt att ”mörka krafter mobiliseras i Sverige” och att Sverigedemokraterna fått runt 20 procent i flera valundersökningar.

Sky News pratar med två personer med invandrarbakgrund som är oroliga för Sverigedemokraterna, men som samtidigt säger att invandringen även kan föra med sig problem. Mediehuset pratar även med polisen och den socialdemokratiska politikern Katrin Stjernfeldt i Malmö som tycker att valrörelsen handlat för mycket om brott och migration, och för lite om välfärdsfrågor.

LÄS MER: Så går det till när rösterna räknas

The Guardian: Sverigedemokraterna kan vara underskattade

Foto: Skärmdump/The Guardian.

Den brittiska tidningen The Guardian fokuserar mycket på de stora svårigheterna som kan uppstå kring att bilda regering med tanke på att inget av de traditionella blocken ser ut att få egen majoritet.

Tidningen sätter valet i en europeisk kontext och skriver om att populistpartier och partier som är emot invandring har avancerat runtom i Europa och nu sitter i regering i Italien, Österrike, Norge och Finland.

Tidningen tar även upp att en del opinionsundersökningar, som exempelvis Yougov som Metro använder, har Sverigedemokraterna på uppemot 25 procent i sina senaste undersökningar, och att partiets väljarstöd kan vara underskattat.

Nyhetsbyrån AP: Spännande val mitt i upphettade debatt om invandring

Foto: Skärmdump/AP.

Världens största nyhetsbyrå Associated Press, AP, lyfter upp att det svenska valet är det första sedan flyktingkrisen 2015. AP skriver att migration har varit det heta ämnet under valrörelsen. Sverigedemokraterna lyfts fram som ett parti med nazistiska rötter som jobbat för att göra sin image mjukare och som spelat en roll i att bryta ner långvariga tabun om vad svenskar kan säga öppet om invandring utan att bli sedda som rasister.

Nyhetsbyrån intervjuar en kvinna i Stockholm som säger att det är hemskt och att hon bara vill gråta när hon tänker på Sverigedemokraterna och partiets åsikter. En annan väljare säger att hon känner sig lite osäker om framtiden för sina barn och att Sverige tidigare brukade vara väldigt säkert och lugnt.

VG: Ställningskrig med historiska proportioner

Foto: Skärmdump/VG.

Den norska dagstidningen Verdens Gang, VG, skriver att valet kan förändra Sverige. Tidningen lyfter fram att Sverigedemokraternas kärnfråga invandring har dominerat valrörelsen.

Tidningen skriver även om en krönika i Dagens nyheter där tre forskare spekulerar i olika orsaker till att SD fått ett bredare stöd.

Tidningen presenterar olika tänkbara regeringsalternativ för sina läsare och hur många av dem som skulle få egen majoritet, där endast ett exempel, Alliansen plus Sverigedemokraterna, kommer över de 175 mandat som krävs.

LÄS MER: Här är fem val som chockade Sverige

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset