Bilden har ingenting med texten att göra.
Bilden har ingenting med texten att göra.

Var tredje förare som åker fast för fortkörning vid vissa fartkameror i Norge är svensk, rapporterar GP.

De flesta svenskar som fastnar i fartkamerorna i Norge gör det vid E18 söder och öster om Oslo, i Kråkstad och Svartskog, skriver GP.

Vid Svartskog, i riktning mot Oslo, fastnade sammanlagt 3 907 bilister på bild av en fartkamera – av dem var 1 099 svenskar. Många kör även för fort på riksväg 25 vid Hernes.

– Det är väldigt många svenskar som får väldigt höga böter för fortkörning i Norge, säger Hans Hjertonsson, polisinspektör vid trafiksektionen i region Väst, till GP.

En anledning till att så många av fartsyndarna i Norge är svenskar kan vara att norrmännen mäter medelhastigheten mellan två kameror, och inte bara hastigheten vid själva kamerorna som i Sverige – någonting som alla svenskar kanske inte känner till.

Bilen fotograferas när den kör förbi två kameror och sedan mäter en dator ut medelhastigheten. Metoden har även utretts i Sverige, men inte införts.

Böterna för fortkörning i Norge ligger på upp till 10 000 norska kronor, alltså drygt 10 600 svenska kronor, och sedan kan den som åkt fast riskerar att dömas till fängelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset