Från vänster till höger: Göran Persson, Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.
Från vänster till höger: Göran Persson, Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.

Alla har vi varit barn, även våra svenska politiker. Metro har sammanställt bilder på några av våra kända politiker för att berätta vad de egentligen hade för sig i sina yngre år.

1. Stefan Löfven (Tidigt 1970-tal)

I de här nyupptäckta bilderna syns Sveriges statsminister i ett mer långhårigt format. Redan som 15-åring var Stefan Löfven med och startade en lokal SSU-förening i Sunnersta i Sollefteå kommun. För Dagens Arena berättade han att inspirationen kom efter att han sett Olof Palme hålla ett tal om bombningarna i Hanoi 1972.

2. Gustav Fridolin (1995)

Vår nuvarande utbildningsminister blev politisk aktiv redan som elvaåring när han 1994 gick med i Grön Ungdom i Hässleholm. Året efter medverkade han i Junior-Jeopardy i TV4 och vann ett program i serien 1995.

3. Mona Sahlin (1970-tal)

I ett klipp från 1970-talet talar en ung Mona Sahlin om vietnamkriget. Sahlin engagerade sig i SSU redan i början av 1970-talet och blev invald i riksdagen som 25-åring.

► LÄS MER: Så har politikerna twittrat om flyktingkrisen

4. Göran Persson (1954)

Göran Persson, som var Sveriges statsminister mellan 1996–2006, föddes 1949 i Vingåker. Han gick sedan från att vara ombudsman i SSU till att bli Sveriges statsminister via poster som bland annat kommunalråd i Katrineholms kommun och finansminister.

5. Carl Bildt (1966)

Den 11 oktober 1966 utlöste Saco ett månadslång lärarsstrejk, vilket innebar att elever i berörda skolor fick studera på egen hand. Som elevrådsordförande på Östra Real tog den då 17-åriga Carl Bildt på sig en stor del av ansvaret och kallades av vissa för självutnämnd rektor.

6. Anna Kinberg Batra (1992)

Moderaternas blivande partiordförande gick redan som 13-åring med i Moderata ungdomsförbundet och kom under början av 1990-talet att vara aktiv i Stockholms universitets studentkår som del av Borgerliga studenter. 1994 kom hon att bli kårordförande.

► LÄS MER: Politikerna vill ha uppmärksamhet – precis som stökiga elever

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik