Google kan göra mer än vad du tror.
Google kan göra mer än vad du tror.

Vi använder oss alla förmodligen av sökmotorn Google på en närmast daglig basis. Men visste du att Google kan göra mycket mer än vad du tror? Så här söker du som ett proffs.

Sökmotorn Google är den populäraste webbsidan på hela internet, och det är därför en ganska stor chans att du någon gång använt den. Och idag, 19 år efter lanseringen, kan Google göra väldigt mycket mer än enkla sökningar.
 

Sök efter exakta fraser

Söker du efter till exempel ett citat, och vill ha resultat som bara innehåller den exakta formuleringen? Då kan du söka genom att sätta citattecken runt frasen, så visar Google enbart resultat som innehåller den exakta frasen.
 

Ta bort resultat som innehåller vissa ord

Säg att du vill söka efter ordet inception, men vill slippa resultat som har med filmen att göra. Du kan då lägga till ett minustecken och ordet du vill exkludera i sökningen, så kommer inte Google visa det. 

► LÄS MER: Nu ska Google straffa sajter med för jobbig reklam

 

 

Sök efter resultat på en specifik sajt

Säg att du vill hitta en specifik artikel på Metro.se. Då kan du efter fraserna du söker efter lägga till site: och sedan namnet på sajten du vill söka på. Då ger Google dig enbart resultat från till exempel Metro.se.
 

Leta efter en specifik filtyp

Säg att du vill hitta en speciell PDF-fil eller ett worddokument. Du kan då lägga till "filetype:" följt av filtypen i din sökning. Google kommer då enbart visa till exempel pdf-filer.
 

Har du glömt bort ett ord i en fras? Använd dig av ett "wildcard"

Säg att du glömt bort ett eller flera ord i frasen du söker efter. Då kan du lägga till en asterisk, *, i sökningen. Google kommer då försöka hjälpa dig genom att i sökningen fylla i orden du inte kommer på.

Google har otaliga fler funktioner. Du kan till exempel få reda på tiden i en stad enbart genom att skriva "time" följt av stadens namn. Du kan få reda på en stads väder genom att söka på "weather" följt av stadens namn. Du kan få definitionen på ett ord genom att söka efter "define" följt av ordet.

Google kan också konvertera mått och valutor direkt i webbläsaren – det är bara att söka efter till exempel "1000 miles in km" eller "1000 sek in yen". Google kan också fungera som en miniräknare åt dig genom att du skriver in till exempel "45 * 7". Du kan se ett flygplans status genom att skriva in till exempel "flight 111 us airways".

Mer information går att finna på Googles supportsida.

► LÄS MER: Alla dina gamla Google-sökningar sparas – så kommer du åt dem

 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset